משרביה

עריכה  

(ערבית)
אלמנט אדריכלי אופייני לאדריכלות אסלאמית המצויה ברוב ארצות ערב, ובבתיה המסורתיים של קהיר בפרט. המשרביה היא אלמנט סבכה העשויה עץ ומותקנת בחלון או במרפסת. המשרביה יוצרת הצללה ומסתור אך לא חוסמת את מעבר האוויר אל תוך הבית.

היום המונח משמש גם לציון אלמנטים טרומיים מחוררים המשולבים בבניה.

לחץ כאן לדוגמאות של פרטי בניין הכוללים משרביה



המשרביה התפתחה במטרה ליצור הבדלה בין פנים הבית לחוץ, שיאפשר כניסת אוויר ואור אל הבית, אך לא יפגע בפרטיות. בשעות בהן מואר הבית באור השמש, חלקה החיצוני של המשרביה מואר מאוד וצפיפות חלקי הסבכה אינו מאפשר למי שנמצא מחוץ לבית לראות את הקורה בתוכו. מתוך הבית, החשוך יחסית לחוץ, ניתן לראות את המתרחש בחוץ. בבנייה הערבית המסורתית, המשרבייה מותקנת לרוב בקומה השנייה בה הנשים, שבשל חובתן לשמור על צניעות ועבודות הבית שלהן, נשארות בבית אך רוצות לראות את הרחוב ולא להיראות ממנו. המשרביה מאפשרת גם חדירת אור לבית בכמות קטנה אך מספקת בארצות שטופות שמש וחמות ברוב ימות השנה ומספר מושרביות סביב הבית מאווררות אותו באופן טבעי.

פרט


כיום, המשרביה היא אלמנט אדריכלי נפוץ המשמש לדקורציה או כדי ליצור את אותו אפקט אדריכלי שיוצרת המשרביה המסורתית, אולם ללא היבטיה החברתיים. האדריכלות הישראלית, לדוגמה, נוהגת להשתמש במקרים רבים בלבני משרביה מבטון או מטרקוטה אשר מונחות זו לצד זו ומעל זו כדי ליצור אפקט הדומה לשל משרביה.



עוד על מאשרביות -
www.toureg...rabiya.htm
www.mashra...e/6707.php

עדכון אחרון: 7.01.08

קטגוריה :: לקסיקון