גוף-מרחב-פעולה

המחלקה לארכיטקטורה |  שנה ב'


'גוף-מרחב-פעולה' | NoLimit

אירוע רב תחומי הכולל תערוכת מיצבים ארכיטקטוניים ומופע מחול אימפרוביזציה

מנחים ואוצרים:  אדר' רותם ריטוב ואדר' רענן שטרן

הגשות וביקורת עבודות: יום שני, 9.2.2015 , בין השעות  12:00 – 18:30

 

מופע אימפרוביזציה במחול: 19:30 – 21:30

רקדנים: יואב גרינברג, עדי וינברג, סתיו מרין

הציבור מוזמן – הכניסה חופשית

באירוע יוצגו 9 מיצבים גדולי מידות, שתוכננו במסגרת הקורס ע"י על ידי הסטודנטים  ובמהלכו יופיעו רקדנים, בקטעי אימפרוביזציה ספונטניים, המתייחסים לחללים השונים של המיצבים.

 

שמות המיצבים והסטודנטים:

עקבות | חן אדוק, נמרוד גרף, יגור אדמוביץ, רון אשועל

Horizontal | מתן חלוטה, דורי ימין, ניב , ניירוז חסן וענבל ברכה

תנועה בין מישורים | שיר משה, אלה מנשה, הילה רחימה, אלמוג אור, טליה יצחקי

התמוססות המרחב |  אלה באום, חגי בלונדר, גיל דיין, זיו רוזנצוויג, יוליה רונקין

הפסקות דינמיות | יובל אלבק, צח באשי, יעל בן דוד, אור ברינדט, אריה חיון

R&B | צליל שמחון, טל פרג׳ון

N’276 |  קרן זיסמן, רונן טוקר, עינת ליבוביץ, עופרי מטק, דניאל קולנטרוב, אורי רפפורט

Path 12 | שרון ברק, מתת גומא, אליסה גרינום, נטע חובל, גילה מרגולין

עליית מתח | יותם בלוך, יעל לוי, תמר קפלן, יותם קנובל

 

טקסט האוצרים:

 

האלמנט הגוף-מרחב-פעולה

ראשון הוא הגוף, האלמנט השני הוא המרחב, הפעולה היא התגובה הפיזית, התנועתית והרוחנית, היא הפועל היוצא מהקשר והיחס שבין גוף ומרחב.

אם ישנו כיסא – נשב, אם ישנו חלון – נביט ואם החלל גדול מספיק - נתקהל.

אדריכלות מייצרת מקומות ומבנים שבהם מתקיימת פעילות כלשהיא. לאופי הפעילות, לתחושת המרחב והיחס אליו ולפוטנציאל תנועת הגוף ישנו קשר ישיר לאיכויות האדריכליות של המקום: גובה, רוחב, נגישות, פתיחות...

לרוב, אנחנו מתנהלים במרחבים פונקציונליים באופן טבעי ומובן מאליו ויודעים לזהות את הפעולה המתבקשת המוכתבת על ידי החלל.

 

באירוע גוף-מרחב-פעולה :  No Limit יוצגו חללים תלת ממדיים מופשטים גדולי ממדים שאינם  פונקציונליים במובן המעשי – מיצבים אדריכליים הבוחנים את היחס שבין הגוף למרחב, את הפעולות שיחס זה מייצר, ואת השפעת המרחב הבנוי על התנועה הפיזית.

המיצב (installation) הוא מדיום המאפשר להגיב, לחקור ולדון באדריכלות דרך המושגים הטהורים הבונים ומאפיינים חלל ומרחב.

גוף-מרחב-פעולהNo Limit:  עוסק בצד הקונספטואלי בסקלה המופשטת-אמנותית של הביטוי והעשייה האדריכליים מרחביים.

    

 "...אמנות ואדריכלות נתפסות באופן שונה אחת מהשנייה ביחסיהן ל'פונקציה' או 'שימוש'. בשונה מאדריכלות, אמנות אינה שימושית במובנים מעשיים, ואינה שימושית בצרכים היום יומיים כמו סיפוק מחסה או ביצוע ניתוח לב פתוח, אבל ניתן להגיד שאמנות מאפשרת ומקיימת מקום לפונקציות בעלות אופי שונה – הרהור, חשיבה ביקורתית וחילופי דברים בין אנשים. אם נתייחס לכך כהרחבה של המושג פונקציה ביחס לאדריכלות, נבין כי האמנות לעיתים נותנת את ההזדמנות לשקול את הפרוש, המשמעות והמורכבות של רעיונות ויחסי חלל ומרחב כמטרתה העיקרית. הפוטנציאל של האדריכלות יכול להתגלות דרך האמנות, בעיקר דרך הצבתן והקמתן של תבניות, דפוסים וצורות אדריכליות בחלל הגלריה, ולעורר מחדש את ההגות האדריכלית. עבודות אמנות מיצביות מאפשרות דרך חדשה להגיב לאדריכלות, ומפנות את תשומת הלב לאיכויות שלרוב לא שמים אליהן לב...".

המיצבים באירוע תוכננו בהשראת פעילויות משחקיות קבוצתיות שונות: משחק כדורסל, פרה עיוורת, קפיצה משותפת על טרמפולינה... בכל מפגש קבוצתי נוצרות קומפוזיציות מרחביות משתנות בין המשתתפים לבין החלל בו התקיים האירוע. חקירת הקומפוזיציות של המסות/הגופים/האנשים והפיכתם למערכת מרחבית מופשטת, מייצרת מקומות המכילים בתוכם את מהות האירוע ופותחים הזדמנות ליצור חלל קונספטואלי המושטת על היחסים האנושיים של האירוע החברתי הנבחר.

מהות האירוע החברתי מיוצגת דרך קומפוזיציה וחומר, ומערכות היחסים האנושיות באות לידי ביטוי כחלל ומרחב. התגובה הפיזית של הצופה תהיה ביטוי חדש לפעילות החברתית שעל פיה תוכנן המיצב.

 

בין יתר המיצבים יוצג המיצב 'הפסקות דינמיות', מיצב דינמי של קופסאות ניידות ומאירות. המיצב נוצר בהשראת פעילות ספורטיבית קבוצתית מהירה ודינמית  לאורך ציר תנועה ראשי בעיר חיפה, אשר הופסקה תדיר ע"י "הפרעות מרחביות".

 

מיצב אחר, ' N’276', נבנה בהשראת המשחק עמודו (חיי שרה), מאלץ את הקהל להתנהל בתוכו בתנועתיות שנלקחה מתוך אוסף התנועות של השחקנים במשחק: התכופפות קדימה, אחורה, מתיחה מעלה, מטה וכו וכו...

 

המאסה המוכרת לנו בראש ובראשונה היא הגוף הפרטי, האישי, הספציפי. המאסה הזו מגדירה את תפיסת עולמנו. הגוף מכתיב את ההתנהלות הפיזית והרגשית בשדות טקטוניים שונים ואת ההקשרים הקונספטואליים/תחושתיים/רגשיים שבין גוף ומרחב, גוף וחלל, גוף וגוף. דרך הגוף אנחנו מבינים את העולם, את המרחב, את החלל. מרחב אדריכלי איכותי הוא מרחב המאפשר סיטואציות אנושיות ותנועה פיזית מגוונת. זהו מרחב בעל יחסים עשירים עם נוכחותו של הגוף היחיד.

כחלק מבחינת היחסים שבין גוף וחלל, הוזמנו רקדנים לרקוד ולמתוח את גבולות התנועה הפיזית במיצבים. הרקדנים יגיחו מתוך הקהל בלבוש יום יומי ויגיבו באימפרוביזציה לחללים השונים.

 

תגובות