הקלידו ב GOOGLE את הביטוי "בניה ירוקה" ותקבלו כ- 94,500,000 תוצאות!!! וזה רק בעברית...
במאמר זה אסקור על קצה המזלג מהי בניה ירוקה ובמה היא טובה לנו...
הייתי מגדיר "בית ירוק" כבית שתהליך בנייתו וצורת החיים בו, פוגעים פגיעה מינימלית בסביבה תוך תרומה מקסימלית לדיירים. לכן, בניה ירוקה היא למעשה גישה כוללת לכל תהליך התכנון, הביצוע ואורח החיים בבית.
הבית שלנו הוא כמו הגוף שלנו; כשחם לנו אנחנו מזיעים וכשקר לנו אנו רועדים. מעטפת הבית מתנהגת בדיוק אותו הדבר והשפעתה על ה"נוחות התרמית" שלנו בבית היא קריטית.
בית ירוק יאופיין בד"כ בעיקר באלמנטים הבאים:
- בקרה ושליטה (בד"כ פסיביים) על הטמפרטורה בבית
- בידוד תרמי ואקוסטי משמעותיים
- עמידות מבנית לאורך שנים רבות
- בניית הבית אפשרית כלכלית והוא יהיה סחיר בעתיד
- הבית ממלא אחר הצרכים הפיזיים והמנטאליים של הדיירים
- צורת הבניה תואמת את האקלים האזורי
יתרונות "הבניה הירוקה" נחלקים בגדול, לשלושה תחומים:
התחום הסביבתי, הכולל את חיזוק ושימור המערכת האקולוגית, שיפור איכות האויר והמים, הפחתת כמויות הפסולת המוצקה, שימור המשאבים הטבעיים (מים, קרקע, שמש וכו') והאטת ההתחממות הגלובלית.
התחום הכלכלי, הכולל הפחתת הוצאות כספיות על אנרגיה, עליית השווי העתידי של הבית ועליה ביצרנותם של התושבים.
התחום שלישי הוא בריאותי וחברתי ובו שיפור איכות האוויר, שיפור הבידוד התרמי, שיפור הבידוד האקוסטי, שיפור הנוחות והבריאות של תושבי הבית וניצול מיטבי של מינימום אנרגיה.
מחקרים שנעשו באירופה ובארה"ב מראים, כי רוב האנרגיה בעולם נצרכת ע"י מבני מגורים וכי 80% ממבני המגורים קטנים מ- 1000 מ"ר. זאת ועוד, 72% מצריכת החשמל העולמית מבוצעת ע"י בתים וכי 2/3 מכלל האנרגיה שצורכים בתים, משמשים לחימום וקירור הבית. לכן, בבואנו לתכנן ולבצע בית ירוק, עלינו להתייחס למס' אלמנטים משמעותיים, שאם ניתן להם את תשומת הלב כבר בשלבי התכנון והביצוע, נקבל תוצאות משמעותיות בעלויות מינימאליות.
תכנון הבית
התחשבות במפנים דרום ומזרח בעת תכנון הבית והעמדתו על המגרש, יכולה לעשות הבדל בל יתואר באשר לנוחות התרמית והאקוסטית בבית. תכנון מפתחים ופתרונות הצללה בכיווני השמש, הימנעות ככל האפשר מהפניית חדרי שינה לאזורים רועשים ולמשל נטיעת עץ נשיר מול חלון דרומי- כל אלה יתנו יתרון רב בנושא הנוחות התרמית והאקוסטית בבית.
שיטת הבניה ובחירת החומרים
בניה ירוקה מקושרת לנו, הישראלים, כמעט מיידית עם בניה קלה או בניה מודרנית. הגם ששיטות בניה מתקדמות נותנות במקרים רבים מענה איכותי מאוד לאתגרי הבניה הירוקה, הרי שבבחירת חומרים נכונה ניתן לבנות בית ירוק גם בשיטה המסורתית של בטון ובלוקים. שימוש מזערי בבטון (תלוי תכנון הנדסי), שימוש בחומרים בעלי "תו ירוק", הקפדה יתרה על בידוד תרמי של מעטפת הבית והגגות (למשל שימוש בפוליסטירן- קלקר, ע"ג המעטפת החיצונית ומעל הגג), בחירת חלונות בעלי זיגוג מבודד ואף פרופילים בעלי הולכה תרמית נמוכה, מניעת "גשרים תרמיים" ויצירת מסה תרמית בחלק הפנימי של קירות הבית- כל אלה יביאו לשיפור משמעותי ביותר בכל שלושת התחומים שסקרתי קודם.
אורח החיים
שימוש חוזר במים אפורים או במי גשם לצרכי השקיית גינות,
מביא לחיסכון משמעותי במים והיתרונות הם כלכליים ואקולוגיים כאחד. זאת ועוד, ניקוז
מי נגר מן הגינה נותן פתרון לנושא איטום הבית בפני נזילות ורטיבות והובלת מי הנגר
לבורות ניקוז מחזיר את המים למי התהום ומועיל אקולוגית. הבידוד התרמי, הבידוד
האקוסטי והשימוש החוזר במים יחסכו מדרי הבית שימוש מיותר ועודף באנרגיית חשמל-
בעיקר על חימום וקירור, ישפרו את איכות החיים ואת איכות השינה (השקט השורר בבית),
שימוש בנורות חסכוניות באנרגיה והתקנת מערכות תאורת גג טבעית חוסכות את הצורך
בתאורה מלאכותית לאורך כל שעות היום.
תקן ה- LEED האמריקאי (תקן לבניה ירוקה. ב.ו.), נותן נקודות לבתי מגורים
ירוקים; חלק מהנקודות להן זכאי מבנה ירוק תלוי גם באורחות החיים של הדיירים כדוגמת
העדפת השימוש באופניים או בתחבורה ציבורית במקום רכב פרטי, טיפוח השטחים הירוקים
בגינות וכו'.
כל אחד מאיתנו יבחר את מידת ההשקעה הכספית והאישית המתאימה לו כדי להפוך את ביתו ואת חייו לירוקים יותר. דבר אחד ברור- הבניה של ימינו היא הרבה יותר מודעת וידידותית לסביבה ולדיירים. באמצעים פשוטים וזולים ותוך ניהול נכון של תהליך הבניה ניתן להשיג תוצאות מרשימות שהשפעתן על חיינו הן אדירות.