מדריך הכנת קבצים לחיתוך בלייזר

המדריך למעצב הגרפי או "צייר לי כבשה (בקובץ מתאים לחיתוך בלייזר)"

מכונות חיתוך הלייזר "קוראות"  קבצים וקטורים מן הסוג DXF, DWG או X-T. לרוב, אנשים מתחום העיצוב התעשייתי, הנדסאים, מהנדסים, אדריכלים ומעצבי פנים יידעו לעבוד עם תוכנות שמייצרות קבצים בפורמטים אלה כגון תוכנת AutoCad או תוכנות דומות.  בתוכנות עיצוב גרפי כגון אילוסטרייטור, Inkscape ודומיהן, על אף שהן יוצרות קבצים וקטורים, צריך לעשות התאמות מסוימות לשרטוט על מנת שהקובץ שהכנתם יוכל להפוך לקובץ מוכן לחיתוך.


אזהרה- מניסיוננו, התאמת קבצים מתוכנה גרפית לתוכנת AutoCad היא עניין שדורש ניסיון ויכול לגזול זמן רב. אנחנו מאוד ממליצים לבנות את העיצוב שלכם מלכתחילה בתוכנת Cad ולא בתוכנה גרפית. כל מי שלא מעוניין להתעסק בהכנת קבצים והמרות יכול לקבל מאיתנו שירותי הנדסה, תכנון  וייצור קבצים ברוב המקרים זה יהיה נוח יותר ואף משתלם יותר כלכלית.


המדריך הזה מיועד למי שכבר עיצב את המוצר שלו בתוכנה גרפית ורוצה לדעת כיצד להפוך אותו באופן עצמאי לקובץ מוכן לחיתוך. מעטות הפעמים בהן קובץ שהוכן בתוכנה גרפית והועבר אלינו היה מושלם ומוכן לחיתוך. ברוב הפעמים אם עבודת התיקון תהיה מעטה נתקן עבורכם את הקובץ ואתם אפילו לא תדעו זאת, במידה והקובץ במצב לא טוב, ניידע אתכם ונציע לכם לתקן אותו עבורכם.

__img__

לאחר כל האזהרות,  דעו כי כמעט כל עיצוב שיצרתם בתוכנת עיצוב גרפי או אפילו כזה שציירתם באופן ידני יוכל להפוך לקובץ חיתוך אם תקפידו על הכללים הבאים:


הכינו מודל- בחינם- קרן הלייזר עוברת על כל הקווים שבשרטוט שלכם. כדי לדעת איך תראה הצורה הסופית הדפיסו את השרטוט שלכם (בגודל אמיתי, כמובן) הניחו אותו על דף נייר וגיזרו את כל הקוים שהודפסו. כך ייראה העיצוב שלכם לאחר חיתוך בלייזר. דעו שקווים לא סגורים פשוט יגרמו לקובץ שלכם להיות לא קריא על ידי מכונת החיתוך בלייזר ולא נוכל לייצר אותו עבורכם.  (יהיה לכם קל לזהות קווים לא סגורים אם תעשו את המודל הזה- אתם פשוט תישארו עם חתיכות נייר תלויות שלא נפרדו מהדף)


עובי קוים- הקפידו שכל השרטוט יהיה בקווים דקים ככל האפשר (אנחנו ממליצים על 0.01 מ"מ). הגדירו את עובימדריך הכנת קבצים לחיתוך בלייזר בתחילת העבודה ושימרו על עובי זה לכל אורך העבודה.


קווים כפולים- הימנעו מקווים כפולים ומחציית קווים בשרטוט! קרן הלייזר עוברת על כל הקווים בשרטוט שלכם. במקרה הטוב, קווים כפולים ייחתכו פעמיים (מה שיגרום לזמן עבודה כפוך ולחימום יתר של החומר ולתוצאה לא יפה). במקרה הפחות טוב, קווים כפולים בשרטוט יגרמו לקובץ להיות לא קריא על ידי המכונה. לפני שאתם שולחים אלינו קובץ לביצוע, עיברו היטב על השרטוט והקפידו למחוק כל קו כפול. יהיה לכם קל לזהות אותם מאחר והגוון שלהם יהיה כהה יותר מיתר הקווים בשרטוט.


יחידות מידה- אם אתם מציירים ישירות בתוכנה הגרפית הקפידו שהיחידות בהן אתם משתמשים הן מילימטרים ולא פיקסלים או נקודות (1000 מ"מ=1מטר=100 ס"מ) . אם אתם מעבירים לתוכנה הגרפית עיצוב שיצרתם באופן ידני חשוב לשמור על קנה המידה ולהמיר את יחידות המידה ליחידות מילימטריות.


שכבות- אל תעבדו עם שכבות! הקפידו שכל השרטוט יהיה מונח בשכבה אחת, ככה לא יהיו קווים שהם נסתרים למראה אך גלויים למכונה.


שמירת קנ"מ- לפעמים בזמן המרת הקבצים לפורמט אחר או מכל סיבה אחרת מידות האלמנט משתנות. לכן, כאשר אתם מעבירים אלינו את הקובץ לחיתוך (בפורמט DXF או DWG) העבירו אלינו בנפרד גם שרטוט בפורמט PDF או פורמט תמונה שעליו תציינו את המידות הכלליות של האלמנט. אנחנו נשווה בין השרטוט לקובץ החיתוך ונוודא שהמידות אכן תואמות. תמיד נפעל לפי המידות בשרטוט ( PDF או תמונה). במקרה של אי התאמה במידות ניידע אתכם כדי לוודא למה התכוונתם.


שימוש בטקסטים- מכונת הלייזר שאנחנו משתמשים בה לא חייבת להכיר את הפונט שלכם כדי שתוכל לחתוך אותו. לאחר שכתבתם את הטקסט שלכם ורק לאחר שעשיתם בדיקת איות הפכו את הכיתוב לכיתוב בפורמט OUTLINE. בכל תוכנה גרפית ובכל גרסה פקודה זו היא בתפריט מעט אחר אבל התוצאה הסופית צריכה להיות סימון של הקווים החיצוניים בלבד של הכיתוב שלכם. כעת המכונה פשוט תעבור על הקוים ו"תכתוב" את הטקסט שלכם.


שימוש בתמונות- כלל זה נכון לא רק עבור תמונות אלא גם עבור שרטוטים או עיצובים ידניים שסרקתם והעלתם לתוכנה הגרפית. המכונות לא יידעו לקרוא קבצים בפורמט תמונה או למעשה כל פורמט שהוא לא פורמט CAD (jpeg, bmp ודומיהם). השתמשו באופציית TRACE בתוכנה הגרפית שלכם על מנת לייצר OUTLINE עבור האובייקט שלכם. נסו מספר אופציות עד שתגיעו לתוצאה הברורה ביותר. גם כאן, חשוב להקפיד שהקוים סביב האובייקט יהיו דקים ככל האפשר. בסופו של דבר חשוב מאוד לזכור שהמכונה "רוצה" לקרוא קוים יחידים, סגורים ודקים ככל האפשר.


שמירת קובץ בפורמט מתאים- זהו השלב החשוב ביותר. לאחר שציירתם את היצירה שלכם ולאחר שניקיתם קווים כפולים, הקפדתם על עובי קו וכו...  תצטרכו לעשות ייצוא , EXPORT, לקובץ שלכם ולבחור באופציית DXF או DWG. בחלון האפשרויות שנפתח בחרו באופציה של שמירת קנה המידה. אנו ממליצים לייצא את הקובץ למספר גרסאות DXF ו DWG כך שאם מסיבה כלשהיא אחת מהן לא תעבוד יהיה לכם גיבוי בגרסאות נוספות.


הטיפ החשוב ביותר- תשאלו!! לא בטוחים אם הקובץ קריא או לא? לא בטוחים איך להתחיל? רוצים לתת לנו לשבור את הראש? בדיוק בשביל זה אנחנו כאן. במייל ([email protected]), באתר,  בטלפון 050-3376670 או פקס 077-2007386


הערה כללית- עיקר הבעיות במעבר מתוכנה גרפית לקובץ אוטוקאד נוצרות ברדיוסים ובקווים מעוקלים (Curves). לעיצובים פשוטים יותר (למשל, צורות גיאומטריות ברורות או אותיות ומספרים) המעבר יהיה, לרוב, חלק וישיר. בעיצובים מורכבים ו"אומנותיים" יותר יידרש ניסיון רב יותר וזמן עבודה רב יותר. אם בכוונתכם להשתמש בטכנולוגיות חיתך לייזר באופן שהוא לא חד פעמי שווה לכם מאוד להתנסות ולתרגל שוב ושוב המרות קבצים עד שתמצאו את הדרך הנכונה עבורכם לייצר קבצים קריאים אם זהו עיצוב חד פעמי, תנו לנו לעשות את העבודה הקשה עבורכם.

נקודה נוספת- מאחר ובעיית המרת הקבצים היא בעיה מוכרת מאוד יש לא מעט תוכנות (חלקן חינמיות וחלקן עולות כסף רב) המנסות להתמודד עם הבעיה ולייצר המרה חלקה מקובץ גרפי לקובץ וקטורי לחיתוך.  אנחנו טרם מצאנו תוכנה טובה מספיק שנוכל להמליץ עליה בלב שלם ולכן לא כדאי להתפתות ולשלם כסף על תוכנות שמבטיחות לעשות את העבודה. במקרה זה אין תחליף לניסיון ולעבודה האנושית.


רוצים לבנות קבצי קאד ולא רוצים לבזבז עשרות אלפי שקלים על תוכנה?

לכל מי שרוצה לבנות את הקבצים ישירות בתוכנת CAD  כמה אופציות טובות וחינמיות שלא יכריחו אתכם לרכוש תוכנות בעשרות אלפי שקלים. אנחנו ממליצים במיוחד על תוכנת Draftsight שהיא חינמית לגמרי. גם תוכנת LibreCad היא חינמית ובהחלט מספקת את הסחורה.

בהצלחה!!

המאמר באדיבות

  • חיתוכים
  • קליק לחיוג: 050-3376670
  • טלפון:
    050-3376670
  • כתובת:
    חיפה
  • אתר:

תגובות