עירוניות מקומית, מפגש #1: עכו

עירוניות מקומית, מפגש #1: עכו
נחום כהן משוחח עם שי אללוף, מוני יוסף איתן ג'ורג' הורוביץ

06/03/2017

19:00

אורחים

שי אללוף // אדריכל העיר עכו
מוני יוסף // שחקן, במאי, מנכ”ל המרכז לתיאטרון של עכו
איתן ג’ורג’ הורוביץ // אמן קהילתי

עירוניות מקומית

האם קיימת עירוניות בישראל? ואם כן, מהי?

לפי נתוני הלמ”ס, למעלה מ- 90% מתושבי מדינת ישראל גרים בערים. ישראל היא מדינה עירונית. אולם אופיה של העירוניות הישראלית נתון במחלוקת. העירוניות התל-אביבית, השואפת להידמות לעירוניות של ‘עיר עולם’ תוססת וקוסמופוליטית, נחשבת בעיני רבים כדוגמא היחידה לקיומה של עירוניות ‘אמיתית’ בישראל. עירוניות זו שונה מהעירוניות של ירושלים, רעננה, טייבה קרית שמונה ואחרות אשר מוגדרות כערים לפחות מבחינה חוקית. מקומות אלה מוגדרים כ’עיר’ מבחינה חוקית וסטטוטורית, אך האם הן מוגדרות כ’עיר’, כמקום אורבני, גם מבחינות אחרות.

הצלחתן של הערים השונות בישראל להגדיר עירוניות מקומית, ייחודית, נסיונות אשר בהם מושקעים משאבים הולכים וגדלים, מוטלת בספק. אמנם קיימת ‘לוקאל-פטריוטיות’ טבעית, בגינה מייחסים אנשים למקום מגוריהם תכונות ייחודיות וטובות יותר ביחס למקומות אחרים, אולם טבעו של התכנון הישראלי וההומוגניות היחסית בתכנון הופכים את המקומות המכונים בישראל ‘ערים’ לאסופה של אתרים אשר למתבונן מן החוץ קשה להפריד ביניהן.

האם קיימת עירוניות בישראל, ואם כן מהי - כיצד נבדלת העירוניות של עכו, טייבה ובאר-שבע אחת מהשנייה, האם לערים בישראל יש אופי וייחוד אחת מהשנייה, ומה היא תחושת ותפיסת העירוניות הישראלית במקומות שונים במדינה.

עירוניות מקומית, מפגש #1: עכוg>בסדרת מפגשים זו, תארח הגלריה בשיתוף עם אדריכל ומתכנן ערים נחום כהן אורחים ודוברים שונים ממגוון מקומות בישראל, על מנת לדון במאפייניה של העירוניות המקומית בישראל.

על המשתתפים

אדריכל שי אללוף בוגר בצלאל בארכיטקטורה ובעל תואר שני במדיניות ציבורית ( (MAמאוניברסיטת תל אביב. לאחר סיום  לימודיו עבד מספר שנים במשרד עדה כרמי מלמד אדריכלים (זוכת פרס ישראל לאדריכלות) שם התמחה בתכנון מבני ציבור, מבני מגורים וכן השתתף בגיבוש הצעות תכנון במסגרת תחרויות אדריכלים. החיפוש אחר השילוב שבין עולם העיצוב והאדריכלות לסוגיות חברתיות הוביל את שי להתרחב לתחום תכנון הערים. שי מילא תפקיד כאדריכל אזורי בכיר באגף תכנון העיר של עיריית ירושלים ולפני כשנתיים נבחר לתפקיד אדריכל העיר עכו, שם הוא עוסק בפיתוח שכונות חדשות ומודלים להתחדשות עירונית, הקמת מבני ציבור, שימור וקידום פרויקטים נופיים. לדבריו: "העיר עכו היא עיר מרגשת המורכבת מפסיפס מגוון של תרבויות, רבדים היסטוריים ונופים ים תיכוניים קסומים. זוהי זכות עבורי להיות שותף לעשייה המאתגרת, להתחדשות הרבה ולתנופת הפיתוח הפיזית והחברתית שהעיר חווה בשנים האחרונות".

מוני יוסף הוא שחקן, במאי, ממנכ"ל וממייסדי המרכז לתיאטרון של עכו (1985). מוני הוא בוגר בית הספר למשחק בית צבי,  מביים פרוייקטים בעולם, ביניהם בימוי בתיאטרון דורה בטוקיו. המרכז לתיאטרון בניהולו מוזמן להופיע ברחבי העולם וקטף פרסים רבים.

איתן ג'ורג' הורוביץ' הוא אמן קהילתי תושב עכו. איתן הוא אמן רקמה ופסיפס העוסק בעשייה קהילתית בהתנדבות עם קהילות  ומגזרים שונים דרך אמנות עם חשיבה אקולוגית ומחזור, מתוך אמונה, כי ניתן לשנות וליצור דו שיח דרך עשיה משותפת. איתן הוא גם אספן של קרמיקה ישראלית.

אדריכל מתכנן ערים נחום בהן בוגר הטכניון, לשעבר מרצה בכיר בטכניון, 'הסדנא' והמכללה למנהל, ומרצה אורח  באוניברסיטאות בישראל ובעולם. עורך תוכניות מתאר רבות וביניהן חידוש יפו, טייבה, צורן, ותוכניות נוספות בישראל ובחו"ל. עסק שנים רבות בתכנון מבנים ושימור (מוזיאון רובין, קדמת יפו, בית החולים הסקוטי, ועוד). בין ספריו נמנים Urban Conservation (הוצאת MIT Press, 1999), באוהאוס תל אביב (Batsford, 2005), ועוד. בספרו "אגדה אורבנית – תכנון תל אביב בימי המנדט הבריטי" (דורון, 2009), דן ב- "תוכנית גדס" לצפון הישן, תולדות הביצוע של התוכנית, יתרונותיה ומצבה כיום, וכן מבט עתידי על תל אביב בנושאים העולים מתכנית זו במטרה לנסות לעצב גישה לתוכנית שימור אורבנית לתכנית גדס.


המידע באדיבות אתר זהזהזה גלריה לאדריכלות.
לפרטים נוספים

תגובות