איך תדעו לבחור את שיטת ניהול הבניה שלכם ?
תהליך הבניה מדומה להריון. ברגע שהתחלת את התהליך, אתה מגלה שכל מי שסביבך גם נמצא בו.
כמו בהריון, לכל אחד יש עצות, פתרונות, חוכמות והמלצות מה לעשות ומה לא, ובעיקר באיזו שיטה לבנות.
מרוב רעיונות של כל הסובבים אתכם, סביר להניח שאתם קצת מבולבלים.
אתם בטח שואלים את עצמכם האם יש סיכוי לצאת מזה בחיים ?
לכן כתבתי מאמר שיעזור לכם לבחור את צורת ניהול אתר הבניה המתאימה לכם.
בעזרתו תדעו להבחין בין דרך עבודה אחת לאחרת, ואלו אפשרויות עבודה עם קבלנים יש בשוק.
מהו סטנדרט בניה ?
סטנדרט הבנייה זה מדד הבוחן את טיב הבניה.
בחינת איכות הבניה משתנה מפרויקט לפרויקט. הסיבות לשונות זו נובעות מהשפעות של מגורמים רבים על טיב הבניה. גורמים הקשורים באופי המשפחה, מצבה הכלכלי ודרישות אישיות מחד, ומאידך גורמים הקשורים לכוחות השוק כמו עליות או ירידות עלות חומרי הבניה.
סטנדרט הבנייה נקבע על פי סוג הבניה (בניה קונוונציונלית, בניה מתקדמת או בניה קלה), מורכבות השלד וחומרי הגמר.
איך לנהל אתר בניה מבלי לאבד את הראש ?
ניהול אתר בניה ופיקוח על קבלני בניה זה עסק מורכב הדורש ידע מוקדם, יכולת ארגון צוותים ולוחות זמנים ובעיקר זמן שהייה בשטח אתר הבניה. רובנו לא מוכשרים לעשות זאת.
לכן ישנן בשוק מספר דרכים לניהול אתר בניה וצוותי עבודה.
קבלן מפתח : קבלן ראשי המבצע את הבניה מהתחלה עד הסוף (עד למסירת המפתח).
דרך זו היא הנוחה, הבטוחה והיקרה ביותר. הקבלן אחראי לכל העבודות ועל פי רוב מתחייב בחוזה העבודה למועד סיום כל הפרויקט. לפרויקט יש אבא, ולאבא יש כתובת.
ההפרדה בין הקבלנים: הפרדת העבודה לקבלנים שונים – קבלן שלד, וקבלן לשאר העבודות.
על פניו מוזילה דרך זו את עלויות הבנייה ב כ- 15%-25%.
זו דרך עבודה לא איכותית המתאימה רק למי שיכול לנהל, לפקח ולתאם את העבודות במקביל לעבודתו הרגילה.
החסרונות של דרך זו רבים. חסרונות כמו הצורך בתאום תמידי מול הקבלנים, 'סחבת' של משך העבודה ומכאן גם שאר התשלומים (משכנתה, שכירות...), העלמות של קבלנים מהאתר והפרויקט ולא תמיד החיסכון הכספי בעלות הפרויקט הוא אכן חיסכון ...
מנהל פרויקט: העסקת בעל מקצוע שינהל את כל בעלי המלאכה וקבלני משנה.
דרך זו מוזילה את עלויות הבניה ב כ- 15% נוספים ( כ 30%-40% הוזלה סה"כ ). בדרך זו ניתן לשפר רבות את איכות הבנייה בגלל הפיקוח, אולם יש לקחת מפקח בניה מנוסה, שעבד בפרויקטים הדומים לבית שלכם בגודלם, מורכבותם ומידת דיוקם. דבר נוסף יש לקחת בחשבון, היקף עבודת המפקח ועלותו. יש לדרוש מהמפקח להיות נוכח באתר הבניה יום-יום.
אני ממליצה בחום, שכל מי שבוחר בשיטת הפרדת קבלנים ייקח מפקח בניה על בסיס ביקורים של 3 פעמים בשבוע ואפילו יותר. כך הסיכוי לטעויות ובעיות באתר ובפרויקט כולו יורד באופן משמעותי.
קבלנות עצמית (בניהול עצמי): העסקת בעלי מלאכה וקבלני משנה באופן ישיר לכל שלב ושלב בנפרד.
אומנם דרך זו עשויה להוזיל את עלויות הבניה ב כ- 15% נוספים ( כ 30% הוזלה סה"כ ), אך היא מתאימה למקצוענים בלבד ולמי שמכיר את הליכי העבודה והבניה באתר, ובעל ניסיון רב בפרויקטים. מיותר לציין כי כל הסיכונים החלים על הפרדה בין קבלנים, חלים גם כאן עם רמת סיכון גבוהה יותר.
שיטה משולבת: קבלן שלד נפרד וקבלנות עצמית בגמר. השיטה הנפוצה ביותר, שיטה זו מוזילה את העלויות ב כ- 25%. גם זו דרך למקצוענים בלבד ולבעלי זמן פנוי בשפע. וגם כאן חלים כל הסיכונים המצוינים לעיל.
התאמת שיטת ניהול לבית שלכם
לסיכום, המבחר רחב, והתמריץ הכספי מסנוור, אבל רגע, לפני שאתם רצים לשיטות הקבלנות העצמית, עצרו וחישבו האם אתם באמת יכולים לקחת את הסיכון ? האם אתם האמת יכולים להתחייב לתהליך הזה מבחינת השקעת זמן ולמידה ? האם אתם באמת יכולים לסמוך רק על עצמכם שתנהלו את אתר הבניה נכון ? האם אתם יכולים להסתכן בדחיית מועד סיום הפרויקט ובסחבת תשלומים מוספים בחובו ?
המלצתי, כדי לקבל בית הבנוי בסטנדרט בניה גבוה ואיכותי, כדאי להשקיע בטיב הבניה ולהוזיל את עלויות הבניה בחומרי הגמר. בניה איכותית תמנע בעיות וכשלים מבניים בעתיד, ובסופו של דבר תחסוך כספים רבים במשך השימוש בבית.
לקריאת מאמר נוסף בתחום הכנסו לאיך לבנות בלי להכנס לחובות
-
© אפרת מאירי