חיזוק ומיגון תמ"א 38

תמ"א 38 תמ"א 38 – כי אנחנו אחראים לגורלנו

שתי מדינות מלבד ישראל כבר קבעו מדיניות ברורה בנוגע להתמגנות אזרחיהן לקראת רעידות אדמה. ביפאן, זכאים מי שממגנים ומחזקים את בתיהם לקראת רעידת אדמה לקבל הנחה מסויימת בדמי הארנונה. בקליפורניה הם מקבלים אזהרה מהמדינה: אם לא תשפצו את בתיכם תוך 10 שנים ותעמידו אותם בתקן לרעידות אדמה – נהרוס לכם את הבית.

ממשלת ישראל נקטה מדיניות של תמריצים משמעותיים על מנת לעודד בעלי דירות בבתים משותפים לחזק את המבנה המשותף ולהעמידו בתקן הישראלי לרעידות אדמה: תמ"א 38.

על ההבדלים בין 5 בסולם ריכטר ל- 6 בסולם ריכטר

על פי סקר כללי שנעשה בישראל כ- 20% ממבני המגורים אינם עומדים בתקן הישראלי לרעידות אדמה וקשה לצפות מה יעלה בגורלם במקרה של רעידת אדמה חזקה. רק כדי לשבר את האוזן, רעידת אדמה בעוצמה של 6 בסולם ריכטר, היא חזקה פי מאה מרעידת אדמה 5 בסולם ריכטר. פערי העוצמות הם עצומים, ולכן, כל מי שמסיק שלו לאחיזוק ומיגון תמ"א 38 מצדה בניה וייזום יקרה כלום, משום שביתו עבר את מבחן ה- 5 בסולם ריכטר בהצלחה, אינו מבין מה מחכה לביתו ברעידת אדמה חזקה פי 100, שלא לדבר על רעידת אדמה חזקה עוד יותר.

מטרת תמ"א 38

תמ"א 38 נועדה להניע יזמים מצד אחד, ובעלי דירות בבתים משותפים מצד שני, לפעול לחיזוק המבנה לרעידות אדמה על ידי הצבת פיתוי כלכלי לכולם. עיקרה של התוכנית הוא זה: על מנת ליצור תמריץ למיגון וחיזוק מבנים על פי התקן הישראלי לרעידות אדמה, הממשלה מעניקה זכויות בניה לדיירי המבנה הזקוק לשיפוץ. הדיירים במבנה זכאים להעביר את זכויות הבנייה לקבלן או יזם שייקח על עצמו את מימון שיפוץ המבנה והתאמתו לתקן וינצל את זכויות הבנייה הנותרות לטובתו.

בפועל, חלק מזכויות הבניה מנוצלות פעמים רבות להרחבת הדירות ובניית ממ"דים, הרחבת חדר המדרגות והוספת מעלית, הוספת חניות, מרפסות ועוד, בהתאם לאפשרויות בשטח, זכויות הבניה וההסכם בין הדיירים ליזם/קבלן. היזם מקים לעצמו תוספת דירות בקומות נוספות. בחלק מהמקרים מדובר בדירות דופלקס או פנטהאוזים וממכירתם הוא מממן את עלות השיפוצים וזוכה לרווח על הפרוייקט.

המדינה מסייעת לנו לדאוג לעצמנו

הרעיון המרכזי בתמ"א 38 הוא שהמדינה לא תצטרך לפעול בעצמה למיגון הבתים, משום שהתקציב הכולל לצורך מיגון 20% מהמבנים בישראל עומד על עשרות מיליארדים, ולמדינה אין מאיפה לקחת סכומים אגדיים כאלה. באמצעות הטבות וזכויות בניה, הכוונה היא להניע את השוק הפרטי לפעולה עצמאית שנובעת מהכוח של השוק החופשי.

זו הסיבה לכך שמבנים רבים באזור המרכז עוברים שיפוץ, הרחבה והשבחה במסגרת תמ"א 38, ואילו בפריפריות שבהן ליזמים פחות כדאי לממן את השיפוץ תמורת זכויות בנייה, אין אפילו סנונית אחת. בהחלט ייתכן, שהמחסור הכללי בדירות למגורים ברחבי הארץ, יביא לשינוי מגמה גם בתחום הזה, ובשנים הבאות נראה גם בפריפריות מבנים שעוברים שיפוץ יסודי, משפרים את חזותם, את איכות חיי הדיירים שלהם ומשביחים את ערך הדירות.

המאמר באדיבות

תגובות