על תכנון, בניה וטכנולוגיה בעשורים הקרובים בישראל

הפרמטר האנושי, מפגש 3.1: על תכנון, בניה וטכנולוגיה בעשורים הבאים בישראל


שיחה עם מתכנן ערים ד"ר קובי יסקי ופרופ' אדריכל יאשה גרובמן

במפגש זה, ישוחחו קובי יסקי ויאשה גרובמן על פני האדריכלות, התכנון והבניה בישראל בשנים הקרובות. בשיחה זו בין שותף בכיר במשרד האדריכלים הגדול בישראל בעשורים האחרונים, לבין אחד מהקולות הבולטים של הקשר בין אדריכלות ותכנון למתודולוגיות ותפיסות תכנוניות חדשניות, ננסה לדון בכיוונים אליהם מתפתחים תחומים אלה היום, כיצד יכולות הפרקטיקה והאקדמיה לשלב ידיים על מנת להשפיע על כיוונים אלה, ומה הם הכלים הדרושים על מנת לייצר שינוי – שלא לומר מהפכה – בדרך בה מתוכננת ומיוצרת הסביבה הבנויה בישראל.


על המשתתפים:

ד"ר קובי יסקי מנהל את תחום העיצוב והתכנון העירוני במשרד יסקי מור סיון אדריכלים MYS. הוא בעל תואר ראשון במתמטיקה  וסטטיסטיקה ותואר שני בתכנון עירוני מאוניברסיטת ת"א, והשלים דוקטורט באדריכלות באוניברסיטת קרנגי מלון בפיטסבורג, ארה"ב בשנת 1981. הוא הוביל מגוון פרוייקטים משמעותיים ברחבי ישראל. בין השאר תכנן את תכניות האב לרובע אריאל שרון בצומת בר-אילן, מרכז העסקים במערב ראשון לציון, איזור התעשייה הצבאי בנוף יום, מרכז העסקים של בת ים, מרכז למשרדים ומסחר בפסגת זאב והפארק התעשייתי והמסחרי בצומת בני דרום, כמו גם תב"עות מפורטות עבור קניון רמת אביב, קניון נאות מדבר בבאר שבע, מגדל רוטשילד 10 ומגדל פרישמן 46 בתל אביב.
www.m-y-s.com


פרופסור אדריכל יאשה גרובמן הוא חוקר ואדריכל המשלב מחקר אקדמי ועיסוק מעשי בעיצוב. הוא מכהן כסגן דיקן לענייני  סטודנטים וראש המרכז למחקר ופיתוח בארכיטקטורה בפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בטכניון. מחקריו מתמקדים באדריכלות דיגיטאלית, תכנון מבוסס ביצועים, אדריכלות בת קיימא וייצור מבוסס מחשב. במסגרת פעילותו הציבורית אצר יאשה מספר תערוכות אדרילות בינלאומיות ובניהן: התערוכה ״פרפורמליזם״ במוזיאון תל אביב וחמישה רגעים - תערוכת הפתיחה של האגף לארכיטקטורה בבנין החדש של מוזיאון תל אביב לאמנות. 
יאשה הוא שותף במשרד אדריכלים אקסלרוד גרובמן אדריכלים במסגרתו מתוכננים מבני ציבור ותוכניות בנין עיר תוך התמקדות במחקר אדריכלי יישומי, חדשנות עיצובית ובנייה בת קיימא. המשרד זכה במספר פרסים ותחרויות אדריכלים וביניהם פרס פרוייקט השנה של אדריכלות ישראלית (2009) ופרס ראשון בתחרות האדריכלים לתכנון הבנין הירוק של בית הספר פורטר ללימודי הסביבה. 
יאשה הוא בוגר תואר ראשון באדריכלות בבצלאל (1997), בוגר תואר שני מה- Design Research על תכנון, בניה וטכנולוגיה בעשורים הקרובים בישראלLaboratory מה- Architectural Association בלונדון (2001) ודוקטורט מהטכניון (2008). לאחר סיום הדוקטורט שהה בהרוארד במסגרת השתלמות פוסט דוקטורט.


הפרמטר האנושי 3.0: בונים את העתיד

האם העתיד כבר כאן? אמנם התכנון והאדריכלות של ההווה מגדירים את עתידנו, אך לעיתים נדמה לפעמים כי אנו בונים עתיד זה בכלים של העבר.
אנו מתכננים כיום את עתידה של מדינת ישראל בסביבה שבה משך התכנון האזורי, ולעיתים גם המקומי והספציפי, עשויים להימשך על פני שני עשורים (ואף יותר). תכניות ההווה, המגדירות את פניה העתידיות של ישראל. את סביבות המגורים, העסקים, הפנאי והתרבות מעוצבות כיום על שולחנות השרטוט ויהפכו לשמלת בטון ומלט בה יחיו בנותינו, בנינו וילדיהם.
אותה שמלת בטון ומלט אינה כה שונה מאותה שמלה ואותה אדרת אשר עטפה את המדינה בשנותיה הראשונות. עולם הבניה והתכנון ממשיך לעשות שימוש בכלים הדומים מאוד לכלי העבודה בהם נעשה שימוש לפני מספר עשורים. בסביבה של הייטק, טלפונים חכמים וייצור מתועש, עולם התכנון והבניה ממשיך לייצר מוצרים אשר בכל רובד – תכנון, עיצוב, ביצוע, ועד למוצר הסופי – דומים בצורה מטרידה למוצרים דומים מלפני מספר עשורים.

בסדרת מפגשים זו, נדבר על המפגש בין הטכנולוגיה לתכנון ולבניה. האם מתקיים מפגש שכזה, או שמא הוא נותר רק על דפיהם של כתבי עת אקדמיים וקירותיהן של תערוכות, ואינו מחלחל לעולם הבניה והתכנון הישראלי? כיצד ניתן לעודד ולייצר מפגש ושינוי בתחומים אלה ברמה המקומית, על מנת לשנות היום את העתיד המתהווה.

בסדרת מפגשים זו, תארח הגלריה בשיתוף עם אדריכל ומתכנן ערים נחום כהן אורחים ודוברים שונים ממגוון מקומות בישראל, על מנת לדון במאפייניה של העירוניות המקומית בישראל.


22/3/2017 בשעה 19:00
באדיבות אתר האינטרנט של זהזהזה גלריה לאדריכלות
לפרטים והרשמה לחצו כאן

תגובות