בונים מזרח תיכון חדש : אדריכלים ישראלים באיראן
פתיחה התערוכה: יום ד' 29.03.17 שעה 20:00
נעילה: 05.11.17
אוצרים: ד"ר נטע פניגר, ערן טמיר-טאוויל
כיום איראן נתפסת כאיום אסטרטגי על מדינת ישראל אבל בשנות ה-60 וה-70 של המאה ה-20 שררו קשרים דיפלומטיים ומסחריים חמים בין המדינות. קשרים אלו פתחו את הדלת לעבודתם של ישראלים שתכננו ובנו כפרים ואזורים חקלאיים, ערים חדשות, שכונות, שיכונים, מגדלי יוקרה, מלונות, מפעלים, ועוד. בכך סייעו אדריכלים ישראלים לחזונה של מדינת ישראל, ליצור מזרח תיכון אחר - מודרני ומערבי יותר, פחות ערבי, חזון לו הייתה שותף גם שלטונו של השאה האיראני.
עבודתם של אדריכלים ומתכננים ישראלים באיראן הייתה חלק ממגמה רחבה של יצוא ידע ממדינת ישראל. הידע התכנוני שנצבר והתפתח בישראל בשנותיה הראשונות, יוצא באמצעות ארגונים ממשלתיים כמו גם על ידי חברות פרטיות וציבוריות, אותן עודדה המדינה לעבוד במדינות עמן פיתחה יחסים דיפלומטיים. באיראן פעלו ישראלים לא רק בשליחות המדינה אלא בעיקר כחלק מיוזמה פרטית באמצעות חברות הבנייה הישראליות הגדולות. ישראלים ראו
באיראן סיכוי להתעשר וצוהר לבניית מיזמים בשוק בין-לאומי בהיקפים שלא הכירו. מבחינת רמת החיים, הישראלים שעברו לטהרן בשנות ה-70 ועבדו בחברות הבנייה הישראליות הגדולות ובחברות בינלאומיות, נהנו מחיי רווחה ומותרות שלא נראו בישראל, ומבחינה מקצועית הם נחשפו לשוק בנייה עשיר ומפותח בעיר שהייתה בתהליכים מהירים של התמערבות וגלובליזציה מוקדמת.בתערוכה בגלריה בבית האדריכל יוצגו לראשונה באופן מרוכז ובהקשר תיאורטי עבודותיהם של האדריכלים הישראלים שפעלו באיראן המשך שני עשורים. יוצגו פרויקטים שתכננו האדריכלים דן איתן, אילון מירומי, זלמן ענב, מיכאל בונה ואריה פטרן, אהרון דורון, משה בשן ועמירה גלילי, סטפן דונסקי ומשה קלדרון, רם כרמי ואחרים, באמצעות תמונות, תכניות וסרטים מקוריים. בנוסף יוצג בתערוכה סרטו של דן שדור 'הארכיטקט' שנעשה במיוחד עבור התערוכה וכולל חומרים תיעודיים מקוריים המוצגים לראשונה.
הגלריה בבית האדריכל, המגדלור 15, יפו.
שעות פתיחה: א', ג', ד', ה' 10:00-16:30, ב' 10:00- 19:00.
ניתן לתאם טלפונית ביקורים מעבר לשעות הפתיחה.
טל' לתיאומים: 03-5188234.
התערוכה בחסות: משרד התרבות והספורט, עיריית תל אביב יפו, עמותת אדריכלים מאוחדים בישראל