תחרות לתכנון מבנה עיריית אילת

תחרות לתכנון מבנה עיריית אילת
עקרונות תכנון:
שדירות התמרים – השדירה המרכזית בעיר, תשנה את פניה ותתחזק.
בדומה לניתוח שנעשה בתכנית האב לשדירות התמרים, יש צורך לעבות את הבינוי לאורך השדרה, בעיקר בדופן הצפונית. לצורך יצירת פעילות ותנועת אנשים יש להוסיף בינוי מסחרי בדופן זו. הקמת שטחי מסחר איכותיים, אטרקטיביים וחדשניים יהוו מנוע לחידוש ופיתוח של שטחי המסחר הקיימים באזור, דוגמת קניון הים האדום ומרכז רכטר והקמה של מבנים משרדים, מסחר ותיירות נוספים באזור.
פריצת ציר שדרות התמרים על פי עקרון של חיזוק הבינוי הקיים יביא לפיתוח מע"ר משמעותי בעל מרקם עירוני עשיר ופעיל.
תפישת מבנה העירייה והכיכר:
מבנה העיריה ישמש כסמל וכמוקד לפעילות בעיר.
תפקיד העירייה מתבטא בכמה היבטים:
1. שירותים שוטפים לתושב בתחומי הרווחה, חינוך, תרבות, הנדסה וכד'.
2. מובילת העיר בתחומי הפיתוח, התרבות, חינוך, תשתית וכד'
3. התווית דרך והגדרת יעדים להעצמה של העיר אילת
4. עיצוב מדיניות עירונית בנוגע לפיתוח העיר בהתאם ליעדים והגדרת המטרות.
העירייה (ערכים מייצגים):
מנהיגות
חזון
פריצת דרך
יציאה מקופסא
שקיפות
שירות לתושב
קשר בלתי אמצעי
זמינות
דימויים:
הרים
ים
השבר הסורי-אפריקאי – ארועים גאולוגיים דרמטיים
פנאי
חופש
שמש
בילוי
תרבות
קניות
נווה מדבר
מדבר
אלמוגים
ספינות
רקמה ביולוגית
כיכר העיר תשמש ככיכר העיקרית והמרכזית בעיר לכינוסים, ארועים ומופעים עירוניים ובין-לאומיים. כיכר העיר תהווה מרכז לפעילות בכל תחומי החיים בעיר – תרבות, בילוי, ארועים רשמיים, פנאי ומסחר.
בניית טופוגרפיה מלאכותית מייצרת פלטפורמה אידיאלית לבילוי, משחק ופנאי באופן יומיומי. בארועים שיתקיימו בכיכר, הטופוגרפיה מייצרת שיפוע מתון, אידיאלי לצפיית קהל כאשר בית העירייה מהווה תפאורה ורקע לארועים אלו.
המבנה נוצר כמעין ארוע גאולוגי ימי מתוך השטח הפתוח הרחב, עם נאות המדבר שבו. כאלמוג או רקמה ביולוגית שעלו מן מן הים לשזוף באור השמש. לשכות של קברניטי העיר המובילים ומנהיגים אותה לעבר חזונם, תוך שקיפות וזמינות לתושביה מתבטאים בדימוי הספינה הבוקע מתוך הרקמה הימית, מחובר ומהווה חלק משמעותי בכיכר העיר. חצר פנימית מוצלת ע"י המבנה, מייצרת חוויה ימית יוצאת דופן.
תכנון אקלימי וקיימות
קיימות:
הנושא המרכזי היום בתחום הקיימות, בכל נוגע למבנים, הינו תביעת הרגל האקולוגית. כלומר כמות פליטת הפחמן הדו-חמצני, הביוב והפסולת. ע"י תכנון המתחשב באקלים-כלומר הקטנת צריכת האנרגיה, ייצור אנרגיה ירוקה, שימוש חוזר במים אפורים ומחזור פסולת ניתן להקטין את תביעת הרגל האקולוגית של מבנים ובכך להקטין את השפעתם השלילית על הסביבה.
גג סולרי בשטח של כ-1300 מ"ר, משופע לכוון דרום בזווית האידיאלית לקליטת קרני השמש החזקות, יספק את תצרוכת החשמל של המבנה באופן מלא.
העירייה, כגורם מוביל בעיר, צריכה להביא למודעות לחינוך ולשיתוף הציבור לנושא הקיימות והאנרגיה הירוקה. התקנת מערכת לייצור חשמל בשטח הכיכר בנתיבי התנועה המרכזיים ובשטח ההתכנסות תייצר מודעות וחיבור של הקהל לנושא האנרגיה הירוקה. תנועת הקהל עצמו היא זו שתייצר את האנרגיה. ככל שיהיו יותר אנשים, יותר ארועים ותנועה, כך תגדל כמות החשמל המיוצרת. בכך יהפכו התושבים והתיירים לאקטיביים ומודעים לנושא האנרגיה הירוקה.
אגירת מי מזגנים ומים אפורים יתבצע בקומת המרתף וישמש להדחת אסלות, לקירור מערכות המיזוג, לצינון השטחים הפתוחים באמצעות רסס ולהשקייה. בכך ניתן יהיה להקטין בכ-80% את צריכת המים במבנה.
העיריה תוביל את נושא החדרת המודעות למיחזור ע"י התקנת פחי מיחזור נפרדים לפלסטיק, זכוכית ונייר בבניין ובשטח הפרוייקט בשלב ראשון ובהמשך בעיר כולה.
תכנון אקלימי:
מזג האויר הקיצוני באילת המתבטא העיקר ברמות קרינה גבוהות ואויר חם ומדברי במשך היום הוביל למאפייני תכנון המותאמים לאקלים זה. הבניין מתוכנן כך שהחזיתות החשופות לקרינה מוצבות בשיפוע שלילי המקטין את הקרינה הישירה הפוגעת בקירותיו, גג הבניין מוצל ע"י הגג הסולרי המרחף, דבר המקטין באופן משמעותי ביותר את הקרינה אותה סופג הבניין ומאפשר פינוי האויר החם בין הגג הסולרי לגג המבנה. בנוסף, בולט הגג הסולרי מקו המבנה ומשמש כמצחייה על חזיתותיו.
החצר פנימית מאפשרת מרחב חיצוני פתוח ומוגן, מוצל ע"י המבנה ומצונן ע"י מערכת רסס המקררת את האויר החם הזורם בין הגג הסולרי למבנה וצונח אל החצר הפנימית. בשל הפרופורציות הצרות והגבוהות נוצרת ארובת שרב המאפשרת הורדת הטמפ' בכ-10 מעלות.
על אף מה שנדמה, בניה אקלימית אינה מבטלת את השימוש בזכוכית. שימוש נכון בזכוכית, לדוגמא זכוכית בידודית מסננת בשילוב עם זכוכית מסוג Low-E , מקטין את כמות הקרינה החודרת למבנה בכ-80% מחד ומנגד מכניסה כמות גדולה של אור טבעי, דבר המקטין את הצורך בתאורה מלאכותית ומקטין את צריכת האנרגיה הכללית.
בתחום הכיכר, הצללה ע"י עצים, פתרון עתיק יומין היוצר אוירה נעימה, מגדיל את פליטת החמצן לאטמוספרה ומקל על עומס החום.
חניה תת קרקעית מבטלת את בעיית החום הרב שמצטבר בכלי הרכב.

תכנון המבנה לקח בחשבון את הקשר עם התושב. חשיבות רבה ניתנה לזמינות, נגישות, בהירות ונוחות.
עם הכניסה למבנה, מקבל את פני התושב לובי המשקיף אל הפטיו. בלובי מוקמו חנויות, בתי קפה ומוזיאון העירייה. על פני אלו, חולף התושב בדרכו לגרעין התנועה בבניין.
שתי מחלקות מרכזיות, שירותים עירוניים ושירותי הרווחה, אליהן חשובה ביותר הגישה המיידית והישירה, מוקמו בקומת הקרקע. משרדים נוספים של מחלקות אלו ממוקמים גם בקומה א' והגישה אליהם יכולה להתבצע באופן ישיר מתוך המחלקה.
לשכת ראש העיר, סגנו והמנכ"ל מוקמו במיקום אסטרטגי. בקומות הראשונה והשניה, במבנה המובחן גם כלפי חוץ וגם כלפי פנים, מיתר המבנה. מבנה הקברניטים מרחף מעל הכניסה, צופה אל הכיכר ואל שדר' התמרים ועד לקו האופק והים. התפיסה היא כי ראשי המערכת צריכים להיראות, להוביל, להיות זמינים ופועלים בשקיפות. עקרונות אלו הנחו את תכנון הלשכות ומיקומם במבנה ובמרחב.
יתר המחלקות חולקו אף הן ע"פ קבלת הקהל, קשרים פנימיים וכד'.
מרכז הכנסים, מוקם בקומה העליונה בה ישנו חלל גבוה המאפשר אולם כנסים מכובד. במרכז הכנסים, אולם בן כ -220 מ"ר, מבואה רחבת ידיים קפיטריה, אולם מישני וכד'. מיקומו המנותק יחסית מהבניין מאפשר לערוך בו כנסים ואירועים .
התנועה בבניין על בסיס מעליות, כאשר מעלית נפרדת לעובדים ומעליות נפרדות לקהל.
הכניסה היא מהחניון התת קרקעי, או מהכיכר בכניסה מקורה ומוצלת. כניסה נפרדת, מהכיכר, שמורה למחלקת הרווחה.

מציגי הפרויקט

  • אדר' שחר צנציפר
  • קליק לחיוג: 054-2134133
  • טלפון:
    054-2134133הצג
  • כתובת:
    מבוא זאב 5/1, רמת-גן
  • אתר:
    הצג

תגובות