האל פוסטר, אמנות: אדריכלות, תסבוכת, ביקורת.

קהילת האדריכלים והמעצבים הישראלית חיכתה במשך זמן רב לספר מקצועי חדש, כזה שיסעיר את הרוחות ולא רק ילטף, אלא יהיה בעל אמירה של ממש. נדרשו שנתיים שלמות לתרגם את הספר "אמנות: אדריכלות, תסבוכת" ולהוציאו לאור בארץ, אך מוטב מאוחר מאשר לעולם לא ועל כך נוכל להודות להוצאת פיתום ולאסתר דותן עבור מלאכת התרגום.


הספר הוא למעשה אסופת מאמרים וביקורות שפורסמו ע"י האל פוסטר, מבקר אמנות ופרופסור בפרינסטון, במבחר אתרים ומגזינים מקצועיים בחו"ל. חלקו הראשון של הספר סוקר אדריכלי על, כוכבי אדריכלות להגדרתו, אשר נבחרו משם שהם הרבו לעצב גלריות ומוזיאונים. חלקו השני של הספר סוקר מעצבים שעבודתם קשורה בחלל ובמימד.


למרות שלכאורה מדובר בשני תחומים חופפים אך נפרדים, פוסטר מצליח להעביר את התחושה שהגבולות מטושטשים עד כדי כך שאף אחד מהצדדים לא עוסק במלאכתו כראוי. הרי את אדריכלי העל כמו נורמן פוסטר, רנזו פיאנו וריצ'רד רוג'רס- פוסטר מתאר בזלזול בתור מעצבים דקורטיביים, כאלה שלא נשארים נאמנים למהות של האדריכלות, אלא מאפשרים לתרבות הפופ המודרנית להשפיע על עיצוביהם ולהכתיב להם כיצד לפעול.

הביקורת שעולה מהספר היא רחבה יותר מאשר ביקורת ממוקדת כלפי עולם האדרהאל פוסטר, אמנות: אדריכלות, תסבוכת, ביקורת.יכלות או עולם העיצוב, מדובר בביקורת כוללנית על אותה תרבות מודרנית, שהיא לדעתו של פוסטר זו שמקשרת בין האדריכלות והעיצוב ומעצבת אותם יותר מכל. באמצעות הביקורת המופנית כלפי אותם כוכבי עיצוב, פוסטר מביע ביקורת ומעלה שאלות קשות באשר לעולם הקפיטליסטי בו אנו חיים ולתעשייה שבה הכל הפך להיות מהר, גדול ומופשט יותר.

האם היה ראוי לתרגם את הספר הזה כעבור שנתיים מיום הוצאתו? האם הוא רלוונטי גם לקהילת האדריכלים והמעצבים בארץ? אם תשאלו אותנו, התשובה תהיה חד משמעית- בהחלט כן. שהרי אם פוסטר בספרו מעביר ביקורת על האינטרסים הכלכליים והציניים, כמו גם על הפוליטיקה המשפיעה על עבודותיהם של האדריכלים הנודעים ביותר בחו"ל, הרי שגם בארצנו הקטנטונת- כל אדריכל מושפע  בעל כורחו מן המניעים הללו, שמהווים את עמודי התווך בתרבות האורבנית והמודרנית בה אנו חיים.


חוויית הקריאה עצמה בהחלט לא פשוטה עבור אנשים המגיעים מהתחום, שכן יותר מאשר פוסטר נחוש לשטוח בפנינו את תורתו, הוא מעוניין להציף את השאלות המורכבות, אלו שימשיכו להדהד בראשנו גם אחרי שנסיים את קריאת הספר. פוסטר עצמו אגב, לא זר לביקורת לגבי התרבות הפוסט- מודרנית. למעשה, הוא חקר את השפעותיה על עולם האדריכלות והאמנות במשך שנים, באמצעות ספרים קלאסיים כמו "עיצוב ופשע" (שראה אור ב-2002) והספר "פופ" (שראה אור בשנת 2006). כמו כן, הוא הטיב לחקור את השתלשלות האמנות המודרנית משנת 1900 ועד ימינו, תוך התמקצעות ועניין מיוחד בזרם האוונגרדי. אגב, מאז אותו ספר, פוסטר הוציא לאור ספר נוסף בשם "עידן הפופ החדש" והשמועה אומרת שהוא מעניין ונוקב לא פחות. אם לא תרצו להמתין כמה שנים לתרגומו לעברית (אם בכלל), אנו ממליצים בחום שתנסו להשיגו באמזון.


הספר מומלץ בחום לכל אדריכל שרוצה להרחיב קצת את הידיעה ולנתח את תחום עיסוקו בראייה מעט רחבה ואפילו פילוסופית יותר. אתם עשויים לסיים את הקריאה מבולבלים אך עם הרבה חומר למחשבה, בדיוק כמו שפוסטר היה רוצה.

הכותבת - לובה שמוקלר, אתר שיפוצים, האתר המאפשר לכם לבחור בחוכמה קבלנים לכל שיפוץ לבית.

המאמר באדיבות

  • שיפוצים פלוס
  • קליק לחיוג: 076-2305555
  • טלפון:
    076-2305555
  • כתובת:
    הברזל 31, תל אביב
  • אתר:

תגובות