תחרות אדריכלים לתכנון הספרייה הלאומית החדשה

גליון הארץ מעדכן אותנו שהספרייה הלאומית עומדת לפתוח תחרות אדריכלים לתכנון משכנה החדש בינואר 2012. המבנה יוקם מול מוזיאון ישראל בירושלים, על מגרש של 14 דונם והוא יהיה בגודל של 40 אלף מ"ר. ההרשמה טרם נפתחה אבל באוויר יש כבר הרבה באז.

 

על פי הכתבה התחרות תכלול שני שלבים: "השלב הראשון יהיה פתוח לכלל האדריכלים בארץ ואילו בשלב השני ישתתפו ארבעה עולים מהשלב הראשון, ארבעה משרדים מוזמנים מישראל וארבעה משרדים זרים בעלי שם עולמי. את ההצעות תבחן ועדת שיפוט בינלאומית שחבריה טרם נבחרו".

 

לשם מה בניין חדש?

(מתוך תוכנית האב של הספריה)
המבנה הנוכחי, שהוקם בשנות החמישים של המאה העשרים, כבר כמעט ואיננו שמיש, כפי שהראתה בבירור סדרה של בדיקות ודוחות. יתרה מזאת, בניין מיושן זה הותאם בזמנו לתפיסה של ספרייה לאומית שכיום אף עליה, כמו עליו, אבד הכלח: המבנה עצמו, ומיקומו בתוך קמפוס האוניברסיטה העברית, משקפים ניסיון לאצור ולרכז ידע בתוך מסגרת אקסקלוסיבתחרות אדריכלים לספרייה הלאומית החדשהית. בניגוד לכך, המשכן החדש שאנו רואים בעיני רוחנו יהיה פתוח לציבור הרחב, ולמעשה לעולם כולו, הן מבחינת המבנה והן מבחינת המיקום. האתר שנבחר לשם כך, בסמוך לכנסת ישראל ולשדרת המוזיאונים, הוא מקום מעורר השראה והולם לספרייה לאומית. המטרה החשובה של הגברת הנגישות היא מעל לכול אתגר קונספטואלי התובע פתרונות ארכיטקטוניים יצירתיים שיפתחו את הספרייה ואת משאביה לדורות חדשים של משתמשים. למעשה, אף לא אחד מהתפקידים העיקריים של ספרייה במאה העשרים ואחת שמנינו לעיל יוכל להתמלא בהצלחה ללא בניין חדש ועדכני. יש לנו כיום הזדמנות היסטורית נדירה לחזות ולהביא לידי הגשמה את הספרייה הלאומית האופטימלית של העתיד. המשכן החדש יציע סביבות עבודה מצוידות היטב, ידידותיות למשתמש ובעיקר מעוררות השראה לקוראים ולחוקרים. הוא יכלול גם מרחבים אלגנטיים לפעילויות תרבות וחינוך שיאפשרו לספרייה הלאומית לתפוס את מקומה הראוי כמרכז תרבות מוביל.

 

*תמונה - אסף פינצ'וק, רשיון ויקיפדיה

תגובות