אדריכלות פרמטרית

אדריכלות פרמטרית, או אדריכלות אסוציאטיבית, הוא השם שבו מכונה סוג חדש של תכנון ועיצוב. החל ממוצרים, כלים ומשטחי קירות ועד לתכנון בניינים, שכונות וערים. לא מדובר כאן בתכנון בעזרת מחשב כדוגמת פרנק גרי, מדובר בתכנון על ידי מחשב, בהנהגת אדריכל.

בתרבות הנוכחית אנו שבויים בדימוי עבודת האדריכל של האווארד רוארק (מהספר "כמעיין המתגבר" של איאן ראנד). הספר הזה והתנועה המודרנית בכללותה מציגים את האדריכל כמי ששולט בתכנון ובביצוע עד לפרט הקטן ביותר, כי הרי "אלוהים נמצא בפרטים". אנחנו כל כך רגילים לתפיסה הזו שאנחנו לא שמים לב לעובדה שזה מצב חדש, עבודת האדריכל לא תמיד הייתה כזו.

עד לפני כמאה שנה האדריכל עסק בבניה וניהל אותה בשטח. הוא היה אחראי לקונסטרוקציה ולתכנית הכללית, הוא היה המפיק ומנהל העבודה... אבל הוא לא באמת תכנן את הפרטים. במבנים הגדולים, בקתדרלות ומבני הציבור האחרים, הנגר הראשי תכנן וביצע את הדלתות והפתחים, אמני הויטראג' את הזכוכית, פסל ראשי ריכז את עבודות הפיסול באבן וכן הלאה. האדריכל נתן הנחיות אבל לא שרטט לנגרים את פרטי העץ ולא את פרטי האבן לסתתים. הוא נתן הנחיות כלליות והם ביצעו. זה היה "ברוח האדריכל" אבל לא בתכנונו.

לאחר המהפכה התעשייתית ועם היכולת לייצור המוני של פריטים זהים, נוצר מצב בו האדריכל יכול לתכנן ולבחור כמעט כל פרט במבנה. אבל ליכולת הזו יש מחיר והוא מגיע בצורה של שבלוניות וחזרתיות. אם צריך לתכנן בניין מגורים של עשר קומות קשה לצפות מאדריכל לתכנן כל קומה מחדש, למקם בכל חדר את החלון במיקום שונה, לבחור ריצוף אחר. צורת ההתנהלות באתר הבניה העבירו את ההחלטות העיצוביות מצוות בנאים מומחים אל האדריכל האחד. כל שיטת עבודה אחרת הופכת פשוט ליקרה מדי. אין לנו את האמנים של פעם במחיר המתאים לייצור ההמוני...
או שאולי מצאנו אותם עכשיו במחשב?

אדריכלות פרמטרית

אדריכלות פרמטרית עושה שימוש במחשב, דרך תוכנות ונוסחאות, כדי להגיד לו ליצור עבורנו את התכנון. מאחר והנוסחאות פועלות בפרמטרים משתנים, התוצאות המתקבלות אינן חזרתיות, הן יותר כמו וריאציות על נושא. האדריכל מגדיר את המגבלות והנושא אבל המחשב הוא שמציג את העיצוב הסופי ואפילו שולח אותו לביצוע. עם התקדמות המיכון והמחשוב, ניתן כיום לקבל מפס יצור מוצרים שאינם סדרתיים. גם המבנים והשטחים האורבניים המעוצבים בשיטות אלה אינם אחידים. המחשב מסוגל בקלות לתכנן שכונות בהן אין מגרש אחד חזרתי, בהן כל דירה בבניין היא שונה.

בתמונות כאן ניתן לראות מספר דוגמאות לאדריכלות פרמטרית, אתם מוזמנים לקרוא עוד במקומות הבאים מהם נלקחו התמונות:

משרבייה של אותיות - עבודה של דנה חרמש שהוצגה בארכיבלנדר.
המשרביה הינה תוצר של תרגיל פתיחה לסטודיו דיגיטלי שנה ד' בביה“ס לאדריכלות- אוניברסיטת ת”א, ומטרתו העיקרית הייתה הכרות עם כלי התכנון והייצור הדיגיטליים.

עמודים אורגניים - מתוך הכתבה ב Xnet

פיתוח של אדריכל שווייצרי, שבאמצעותו הוא מדפיס 2,700 פרוסות בעובי מילימטר ומשחיל אותן על עמוד פלדה. אדריכלות פרמטרית


תמונות של תכנון עירוני - מתוך סרטוני הוידאו ביוטיוב המציגים מחקרים המשתמשים בכלים מתקדמים ליצירת המורכבות העירונית.

סרט 1 - Parametric Urbanism

סרט 2 - Associative Design


אם כל זה נראה לכם מוזר ולא הגיוני? חשבו שנית, יש תחום בו אנחנו עובדים כך כבר שנים (רק שאנשים מבצעים את עבודת המחשב). יש תחום תכנוני בו האדריכל רק מגדיר חוקים ופרמטרים אבל לא את העיצוב - תב"ע. תוכנית בינוי ערים היא למעשה רק אוסף הוראות שאינו כולל תכנון פרטני. מתכנני ערים עובדים למעשה כבר שנים בשיטות של תכנון פרמטרי.


התכנון הפרמטרי מאפשר לנו האדריכלים להגיע שוב אל האיכות שאנו מייחסים למוצר שאינו חזרתי. קל לראות את האיכויות האלה בסמטאות של כפר יווני, בקתדרלות. בכל אלה יש סדר ששולט באיזה שהוא אי-סדר. תכנון כללי מאורגן שבתוכו יש וריאציות על הנושא. זה לא מקרה שעיצובים פרמטריים רבים מזכירים לנו את גאודי וישויות אורגניות. למרבה הפלא שיא הקדמה מאפשר לנו לחזור לאיכות שאפיינה אותנו בעבר.

המאמר באדיבות

תגובות