פרויקט השלד - שקוף שזה עיצוב

פרויקט השלד - שקוף שזה עיצוב
הצעה תכנונית למרכז לקיימות ברמת גן ב"פרויקט השלד" במסגרת תחרות השנתית של "בניין ודיור" בשיתוף עם גלריה ליטבק.

הפרויקט עוסק במבנה שנמצא בשדרות ירושלים 23 ברמת גן שבנייתו לא הושלמה מעולם.מבנה בעל שתי קומות, קומת הקרקע מסחרית גבוהה יותר, וקומה שמעליה בעלת מרפסת מקורה במשולב עם חלק סגור, פונה עם חזית ראשית לשדרות ירושלים. התערבות תכנונית שנעשתה היא המינימליסטית ושומרת על חזות המבנה תוך כדי התייחסות לעקרונות תכנון מקוריים. תכנון התבסס על מושג השקיפות בא לידי ביטוי בחזיתות המבנה ושימוש ביצירת אמנות מזכוכית משולבת בחללי הפנים של המבנה.

חומר זכוכית כביטוי עיקרי למושג השקיפות, ניתן לראות בחזיתות המבנה, מעקות, פנלים תקרתיים, פריטי עיצוב פנים ומעלון. שימוש בחומר זכוכית מאפשר חשיפה ומעניק שקיפות למבנה, שאודותיה נוצרים מבטים מחוץ אל הפנים, ולהיפך – דבר שתורם לטשטוש הגבולות בין חוץ ופנים, פתוח וסגור. בנוסף,שימוש בזכוכית מקנה למבנה תחושת קלילות ועומק בחלל, המושגות על-ידי השתקפויות במשטחים שקופים ומבריקים במידות שונות. יצירת האמנות מזכוכית של ואצלב ציגלר "פריזמה קטועה" מהווה מוטיב מרכזי ומשמשת בתור אלמנט מובנה שמשתלב בחזית ראשית ובחללי הפנים של המבנה. יצירת האמנות מופיע בחזית קומת הכניסה בתור "עמודי מראה", כשעוברים ושבים בשדרות ירושלים יכולים לראות את עצמם משתקפים בגימור המראתי.כמו כן, את ביטויה של יצירת האמנות ניתן לראות על הרצפה של הלובי, משולבת בתוך הפנלים התקרתיים ובקיר מאחורי הדלפק הקבלה בקומת הכניסה של המבנה.

רמת גן נחשבת לעיר עם רמה גבוהה בתחום החינוך, תעסוקה והכנסה ממוצעת של התושבים. רמת גן נהנית ממיקום מרכזי ביותר, נגישות מצוינת לנתיבי איילון ורכבת ישראל, אך סובלת ממחלות עירוניות כגון כמות לא מספקת של גנים ציבוריים ושטחים ירוקים, עומס בכלי רכב ועשייה דלה בתחום הסביבה. ייעוד של המבנה – מרכז לקיימות בא כמענה אפשרי להגברת מודעות סביבתית, חינוך בתחום הקיימות ולעידוד שיתוף הפעולה בקרב תושבי השכונה והעיר. מרכז לקיימות, שיכול לתרום לשיפור חיי הקהילה ומיתוג העיר, מציע פעילויות מגוונות בתחומי הסביבה – תערוכות מתחלפות, הרצאות וכנסים, סדנאות יצירה לילדים ומבוגרים בנושאי הקיימות וספרייה שיתופית שפועלת על בסיס הבאה והחלפת הספרים על-ידי התושבים.

מציגי הפרויקט

תגובות