תכנון ועיצוב פנים לדירת קבלן

תכנון ועיצוב פנים לדירת קבלן
תאור| שינויי דיירים בדירת קבלן
מיקום| קרית השרון, נתניה
תכנון ועיצוב| זהר בן לביא אדר', מליסה סמטבנד
גמר בנייה| 2012
צלם| אילן נחום
קבלן גבס | שיא הגבס

דירה קבלן סטנדרטית שקיבלה טיפול בעיצוב מינימליסטי חם עם נגיעות של מוטיבים אירופאים קלאסים, בנתניה.

זוג צעיר פנה אלינו בשלב קבלת דירת קבלן בנתניה שגודלה כ 120מ"ר. ההעדפה הייתה לסיים את ההתקשרות עם הקבלן לאחר טופס 4 ואז להוסיף שכבת תכנון ועיצוב נוספת שתגבש את המראה הסופי האמיתי של הבית. ברמה העיצובית התבקשנו לייצר דירה עכשווית בהירה וחמימה עם מוטיבים עדינים של שפה אירופאית קלאסית חמימה.

המשימה התכנונית העיקרית הייתה לשלב באופן טבעי פינת אוכל במרכז החלל הציבורי מבלי שתפריע לצירי התנועה אל החדרים הפרטיים ולתנועה בין הסלון למטבח.
חשיבותו של שולחן האוכל המרכזי בתרבות התכנון הישראלית נדחק בעקבות כניסת השולחן האוכל המטבחי הלא פורמאלי. מדובר בפונקציה התופסת מקום נכבד, הממוקמת בחלל הציבורי אך השימוש בה מועט. המשפחה לרוב תסב סביב השולחן המטבחי. בעקבות היותו פונקציה רדומה וגדולה יחסית, רבים דוחקים את השולחן לדפנות הסמוכות בכדי לפנות מקום להגדלת המעברים השימושיים בבית, דבר זה יוצר סיטואציה של פונקציה שאינה מתפקדת בצורה נוחה ומייצרת תחושת צפיפות וחוסר הרמוניה עם המטבח והסלון.
מאחר והשולחן בדירה זו מוקם בצומת מרכזי בבית, בחרנו בשולחן עגול בכדי לתת לתנועה סביבו להיות רכה וזורמת. בכדי להגדיר את המקום לפינת האוכל הוחלט "לעגל" את הקיר הסמוך לשולחן ולהמשיך את הגדרת החלל ע"י גומחה בתקרה המכילה תאורה נסתרת הממשיכה את קו העיגול שהקיר החל ליצור, מרכז העיגול הוא גם מרכזו של השולחן. הדיירים בקשו את האפשרות לפתוח את השולחן לאירוח רב משתתפים, בנוחות מקסימאלית, ולפיכך סביב השולחן קיים חלל רחב וגמיש המאפשר פתיחה ללא הזזת רהיטים או מכשולים. השולחן תוכנן ועוצב ע"י BLV להשיג התאמה מקסימאלית מבחינת גודל וסגנון לשפה העיצובית של הבית.

הלקוח ביקש לקבל פתיחות גדולה ככל שניתן לחלל הציבורי בייחוד מהכניסה לבית. לשם כך הוחלט לבטל קיר שהיה בכניסה לבית והפריד בין המטבח לכניסה דבר אשר "פתח" מבט רחב יותר לחלל הדירה במבט ראשוני. הפרטיות למטבח הושגה ע"י בניית קיר אחורי למטבח הגובל בכניסה לבית שגובהו כ130. גובה זה אפשר הסתרה טובה של משטח העבודה המטבחי ממבט אדם הנכנס לדירה ובמקביל אפשר מבט חופשי לרוב רובו של החלל הציבורי.

חדר שינה אחד מתוך ארבעת חדרי השינה הוקדש לטובת חדר ארונות לפי דרישת הלקוחות, בזמן שהחדר השלישי (הממ"ד המרווח) יועד בעתיד לילד הראשון. בחדר שינה הסמוך לכניסה לבית מוקם המשרד הביתי. המקום שיועד לשירותי האורחים במקור, נסגר כלפי החלל הציבורי, הסתפח למשרד, והפך להיות איזור אחסון קומפקטי ושימושי.

לחדר הארונות שגודלו כ 9 מ"ר 2 דלתות כאשר אחת מחברת אליו את חדר ההורים והשני מאפשר גישה למסדרון. גודלו הרחב יחסית ועצמת האור המלאכותי והטבעי הנכנס מהחלון הופכים את המקום לנח לשימוש עם נגישות לפרטי לבוש הטמונים גם בחלקם העמוק של הארונות.

בחדר שינה הורים ביקשה הלקוחה מקום לטלויזיה ופינת איפור. הקיר עליו נשענת המיטה חופה בלבנים מפירוק בכדי לתת לחלל עומק חומרי טבעי וכדי לייצר קונטרסט למיטה הבהירה. הלבנים מודגשות ע"י תאורה נסתרת עליונה וגופי תאורה קלאסיים שמשני צידי המיטה. מאחר והלקוחה מתאפרת בעמידה לא היה צורך לייצר פינת איפור קלאסית נמוכה עם כסא אלא מדף צר עם אחסון בסיסי שמעליו מראה שאף הגדילה את תחושת החלל בחדר. בכדי לתת לחדר אינטימי זה עוד שכבה של אווירה שלווה הוחלט להאיר באור עדין את החדר ע"י מקבץ לדים השקועים בתקרה והמפוזרים באופן אקראי.


החדר שהוסב למשרד תוכנן כמקום עבודה המאפשר אירוח והנותן תחושה של פשטות סגנונית החפה מקישוט ונותנת השראה של יעילות ושקט ויזואלי. אוסף פריטי הפורצלן של הלקוח מוצגים ביחידת הארונות בנישה מוארת הממוקמת מול הכניסה למשרד ומכניסה נופך אישי למקום.

הרוב המכריע של גופי התאורה בבית מותאמים לעבודה עם נורות חסכוניות.
דירה זו הוא שהיא מסמלת אולי את הסיטואציה הקלאסית של רוב רוכשי הדיור בארץ, הלא הם רוכשי דירות קבלן, אשר אלו עורכים שינויים ברמה כזאת או אחרת לרוב ללא עזרה מקצועית, ולפיכך חלק גדול מהקוראים יזדהו עם הנושא.

הרעיון המרכזי העומד בבסיס התכנון והעיצוב של פרויקט זה הוא מיקום ועיצוב פינת האוכל הפורמאלית (הגדולה) כמרכיב המגבש את הזרימה והרמוניה של חלל האירוח עקב מיקומו במרכז החלל.
חשיבותו של שולחן האוכל המרכזי בתרבות התכנון הישראלית נדחקה בעקבות כניסת השולחן האוכל המטבחי הלא פורמאלי לתרבות הדיור הישראלית, ופרויקט זה מציג התיחסות נכונה ואסטטית יותר לבעיה/פונקציה זו.

בנוסף מוצג כאן פתרון לא שיגרתי לנושא אחסון הבגדים בבית כאשר "הקריבו" חדר שינה אחד
ליצירת חדר ארונות מרווח ופרקטי המציג התיחסות אחרת לנושא אחסון הבגדים תחזוקתם ול"טקס" ההתלבשות. חדר הארונות אינו מוגדר כפונקציה שירותית קטנה צפופה וחשוכה אלה מוגדרת כחוויה חיובית מוארת ומשמעותית באורח החיים של המשפחה.

מציגי הפרויקט

  • BLV עיצוב פנים ואדריכלות
  • קליק לחיוג: 0777008776
  • טלפון:
    0777008776הצג
  • כתובת:
    נורדאו 15א | רמת גן | 52464
  • אתר:
    הצג

תגובות