התלבטתי באם לכתוב בכותרת בנייה מפלצתית במקום פלצנית.
חברה בקשה ממני לעזור לה בעיצוב וקבלת החלטה לגבי בנייה בהוד השרון. בזמנו קנתה חלקת אדמה שהוונה לבנייה של 2 בתים. שתי אפשרויות עומדות לפניה. עסקת קומבינציה או בנייה עם הון עצמי. ביקרתי במקום הבנייה המתוכנן עם קבלן מקומי שהתלבש על חברתי לאחר שקיבל אינפורמציה (ממי?) עליה כדי ללמוד את מה שקורה במקום.
הביקור היה מאלף. מהר מאוד הבנתי שהקבלן שהכרנו הוא אחד מה"מקושרים" לכל גורם רשמי ועסקי במקום. כמעט כל וילה רביעית בסביבה נבנתה על ידיו. דרכו למדתי מה בונים הישראלים שיש להם כיסים מלאים במזומנים.
ראיתי שכונה שנחשבת ליוקרתית עם וילות מפלצתיות שעומדות כמבצרים בצפיפות של כמה מטרים בודדים אחת ליד השניה. כל וילה כמה מאות מטרים מרובעים של שטח בנייה עם מרתף מלא וקומה עליונה ולפעמים גניבה לא חוקית של עוד כמה מטרים וחללים מוסתרים שמופעים לאחר קבלת טופס 4.
ראיתי וילה שעומדת לפני גימור. מרתף מתחת לכל הבית עם מקלט וחדרונים וחלל גדול שממנו עולה מעלית עד לקומה העליונה. קומת קרקע עם סלון מתאים לסקייטבורד או נשף ריקודים סלוניים ל- 100 איש. קומה עליונה עם מספר חדרי שינה ושירותי צמודים ובאחד האגפים חדר שינה גדול עם חלונות מסורגים קטנים ודלת פלדה עם מנעול ביטחון ! שאלתי את הקבלן מה טיב המשפחה וכמה נפשות ולמה בית הסוהר הפנימי ומעלית בפרט? והוא בחיך עונה לי שאת הבית הזמין זוג קשישים בגיל ה- 70, והוסיף בלעג שחדר "הבטחון" נבנה כדי לשים את הכסף הרב מתחת למזרון.
ראיתי עוד וילה ענקית, גם היא עם מרתף ענק שמתוכנן להפוך לקולנוע ביתי כמובן. מהמרתף עולות מדרגות עד לגג בתוך חלל ענק פתוח לתקרה העליונה. שאלתי לגבי אופן המיזוג שהרי החום יתווסף למעלה בחלל והקבלן רק הניע בראשו ואמר שמערכת המיזוג המשוכללת תעשה כבר את שלה ומחיר החשמל הוא רק כסף קטן לבעלים. אגב נזכרתי כאן בבתים של הבאוהאוס עם הפתחים התחתונים לאורך הרצפה ששואבים אוויר שעובר ומקרר את הבית ויוצא דרך פתחים עליונים. נזכרתי גם בבית המלון באי באלי ששם סככה ענקית מעל מרחב הקבלה שנסגרת לארובה בגובה גרמה לתנועת אוויר נעימה בטמפרטורות של 40 מעלות.
וכך עברנו ממבצר למבצר מהמונפור לבופור וכולם במרחק קפיצה ותהיתי מה עומד מאחורי שגעון הגדלות הזו. כל זאת נמכר בעטיפה של כאילו בנייה בסגנון כפרי טוסקני או מודרני.
בית בטוסקנה בסדר גודל זה הוא בית משפחה עם כמה דורות שעומד לרוב בסביבה כפרית עם גינה ועצי פרי וגפן ונוף ומרחב. מה לזה ולמבצר הוד השרון? ומי כבר יכול להנות ממראה של פינת בנייה מזכוכית מודרנית על פני שתי קומות כשקיר השכן עומד כחומה במרחק יריקה?
פעם דיברנו על בתי "פאר" מפאת הגודל בסביון, בהרצליה פיתוח או בכפר שמריהו. היום אנחנו סופרים אותם בתריסרים במקומות כמו הוד השרון שרק לפני כמה שנים נחשבו עוד לחצר אחורית של הערים הקרובות. האורבניזציה של המותרות ושגעון הגדלות והפאר עוטפת יותר ויותר את פריפריית המרכז של ארץ תל-אביב (להבדיל מארץ ישראל בראייה שלי).
ועוד הערה. האדריכלות של הבתים האלו, בראייה חדה גם היא לא מצטיינת במקוריות רבה. כל בית שני העתק של מה שנמצא בשכנות. לי נראה שהאדריכלים פשוט ממחזרים את מה שפעם עיצבו ואת השאר "גונבים" ממעצבים אחרים וקצת משנים. וגם על זאת תשלמו 150.000 ₪ לתכנון.
*המאמר פורסם במקור בבלוג זה.