לגור עם ולהרגיש בלי - לבנות בית בקיבוץ

מה מושך משפחות צעירות לגור בסביבה כפרית ?
מה גורם לבני קיבוצים, שעזבו את קיבוצם לשוב חזרה ולגור בו ?
האם החיים בסביבה כפרית ולעיתים אף בפריפריה אכן טובים יותר ?

 

אני  בטוחה שאתה מכיר לפחות זוג אחד שחושב היום לקנות מגרש לבניה, ויותר מזה, שוקל האם לעבור לאחת ההרחבות שישנן כיום בקיבוצים המופרטים.

 

אז מה יש בהם, בישובים הכפריים שמושך כל כך הרבה משפחות צעירות לגור בהם ?

כקיבוצניקית לשעבר, אני מכירה מבפנים את המערכת הקיבוצית. את היתרונות שנותנת הסביבה והקהילה לרווחת המשפחה, לחינוך הילדים ולביטחון האישי.
אני יכולה להפליג ולספר את זיכרונות הילדות הפרטיים שלי מהקיבוץ בו גדלתי, אך לא לשם כך כתבתי מאמר זה.

 

מדוע אנשים רבים כל כך מחפשים את הסביבה הכפרית ?

כיום ברור לרוב המשפחות כי סביבה תומכת קהילה משפרת את איכות חיי המשפחה. אם נוסיף לזה גם חינוך טוב ומערכת בריאות ורווחה טובות, לבטח נוכל להגיד כי זה גן העדן למשפחות ובעיקר לילדים.
בשנים האחרונות קיבוצים רבים עברו תהליך של הפרטה. אני לא ארחיב על התהליך, אך אחת התוצאות שלו היא שחלק מהקיבוצים פתחו שעריהם לקליטה של משפחות צעירות לתוכם והחזרת משפחות של בני קיבוץ שעזבו, כמוני למשל.

 

בית בקיבוץ, הכיצד ?

באותם קיבוצים מופרטים מתקיים מהלך של הכנסת "דם חדש" לקהילה הקיבוצית הסגורה. המערכת הקיבוצית השכילה להבין כי ניתן לתכנן שכונות חדשות בתחום שטחי הקיבוץ המותרים למגורים, והבינה כי קליטה של משפחות חדשות לקהילה רק תשפר את איכות חיי הקהילה ותהווה הכנסה כספית לקופה הציבורית.
כך נוצרו ההרחבות הקהילתיות בקיבוצים.

כיום ישנן שתי אפשרויות לגור בקיבוץ מופרט

 

1. לגור בהרחבה אשר כל המשפחות הגרות בה אינן מבני המקום.
רוב המשפחות הן משפרי דיור מאזור המרכז ומהערים הצפופות, אשר בחרו לגור בסביבה כפרית.

2. הרחבה המיועדת רק לבני קיבוצים החוזרים לקיבוץ.
היתרון של קליטת משפחות אלו עבור חברי הקיבוץ הוא בזה שהם מחזירים את בניהם הביתה. כך הם יכולים לסמוך ולו במעט על הכרות לגור עם ולהרגיש בלי - לבנות בית בקיבוץ

עבר עם אחד מבני הזוג מהמשפחות הנקלטות.

 

היתרונות של החיים בקיבוץ

כשאני שואלת את חברי החיים בקיבוץ ואת לקוחותיי אשר בחרו לקנות מגרש לבניה עצמית בקיבוץ למה קיבוץ ?, אני זוכה לרוב באותן 5 תשובות המסכמות עבורי את הסיבה מדוע בחרו לאורח חיים זה.

5 הסיבות לחיים ובניית בית בקיבוץ

1. שקט – תחושה של רוגע ושלווה. אין את כל הרעש וההמולה של החיים בעיר ומרוץ העכברים המטורף שלנו במאה ה-21. בכל בית ניתן לפחות חלון ולא פוגשים את השכן ממול.

2. פרטיות – התפיסה אצל רוב האנשים היא כי הקיבוץ הוא מקום בו ניתן לשמור על פרטיות מרבית. החיים בו מאפשרים לכל אדם לעסוק בענייניו בעין מפריע, כמה רחוקים השכנים ?!?

3. ביטחון אישי – הקיבוץ נתפס בעיניי רבים כמקום המקנה ביטחון, הן ברמת המעורבות והאחריות ההדדית והן במישור האישי. הידיעה כי הילדים נמצאים במסגרת חינוכית תומכת גם לאחר שעות בית הספר, ונמצאים בתוך ישוב מוגן שאין בו את הסכנות הקיימות בערים כמו תנועת רכבים פרועה, זיהום אוויר, פשיעה וכד'.

4. נוחות ושרותי קהילה – הקיבוץ מיסודו תמך ודגל בשרותי קהילה טובים. הקיבוץ כגוף יצר בתוכו מערכות רבות העונות על הצרכים המנהליים, החינוכיים, הבריאותיים והחברתיים של הגרים בו. אותם שרותי קהילה יצרו רמת חיים מושלמת לגידול ילדים.

5. נוף וטבע – אנשים רבים ובעיקר בעלי משפחות מחפשים את הטבע, את נוף המרחבים הפתוחים והשדות הירוקים. מי כמונו הישראלים אוהבים לטייל בשבילי הארץ, לצאת לפארקים וליערות ? הקיבוץ מאפשר זאת.

 

בית פרטי עם גינה וכלב

חמשת הסיבות שמניתי זה עתה ניתנות לסכם כמימוש החלום שלנו לבית פרטי עם גינה. הרצון שלנו לחיות חיים בריאים יותר, לקום בבוקר לקול ציוץ ציפורים, לדעת שאין לנו צורך לדאוג תמידית לסידורים ולהכיר בצורך שלנו בשקט וביטחון.

 

מאמרים נוספים בנושאי בניה:

עצות מקצועיות לחישוב עלויות הפרויקט
שיטות לניהול אתר בניה

אני מזמינה אתכם לקבל במתנה את
המדריך לבניית בית פרטי- תוכנית עבודה למשפחות הבונות

 

*התמונות להמחשב בלבד

המאמר באדיבות

תגובות