למה בתל אביב מרוויחים יותר?

למה באמת המשכורות בתל אביב גבוהות יותר? למה ממציאים בעיר הגדולה יותר מאשר בפריפריה? למה מפיקים בה יותר? יוצרים יותר? במאמר זה אציג את התשובה המסורתית של החוקרים לשאלות אלה... ואגיד למה לדעתי הם טועים.

במאמר הקודם הצגתי את הנתון המעניין הבא: אם מודדים את התפוקה של עיר בת מליון תושבים, מגלים שהיא גבוהה מהתפוקה המשותפת של חמש ערים שביחד גרים בהם מליון איש. ההבדל משמעותי, בין 10 ל 30% יותר תפוקה לטובת העיר הגדולה לעומת הפריפריה.

והשאלה העולה מהמחקר - What the Fuck?!
למה לעזאזל מליון איש בקבוצה צפופה מיצרים יותר מאשר מליון איש בתפזורת?!? ממציאים יותר? מקבלים יותר שכר? 

התשובה של החוקרים נסמכת על תופעה מתחום המחקר הכלכלי הנקראת Knowledge spillover – גלישת ידע (או "זליגת ידע"). התופעה הזו מתייחסת לידע המועבר בין חברות, ארגונים ואנשים בדרך לא פורמאלית. למשל:חברה מסחרית מוציאה לשוק מכשיר בשם Iphone וחברה אחרת מפרקת אותו לגורמים ובונה מכשיר מתחרה, מנהל שיווק של חברה אחת עבר לעבוד בחברה המתחרה, רופאים ממרכזי מחקר שונים נפגשים ומדברים בכנס... בכל המקרים האלה יכול לעבור ידע שיגביר את היצירתיות ויקל על הפיתוח.
גלישות ידע אפשריות גם בין תחומים, למשל בין חוקר מטאורולוגיה לפיסיקאי כשרעיון של אחד בתחום מזג האוויר מצית רעיון של השני בתחום אחר. אז מה הטענה?הטענה אומרת שגלישות ידע מתרחשות יותר בערים גדולות יותר. כלומר ככל שהעיר יותר גדולה כך יהיו בה יותר גלישות ידע ולכן יותר יצירתיות לכן יותר תפוקה, יותר שכר.

מ.ש.ל – השכר בתל אביב גבוה יותר כי יש בה יותר אנשים.

עוד מישהו שם לב לחריקה הלוגית?

כלומר זה נשמע הגיוני עד שעוצרים רגע וחושבים על זה. 
אם ההנחה נכונה, היתרון צריך להיות לערים צפופות יותר, לא גדולות יותר...
אם ההנחה נכונה, היתרון צריך להיחלש בגודל מסוים. הרי אדם לא באמת פוגש יותר אנשים בעיר בת 20 מליון איש לעומת עיר בת 5 מיליון...

ואם ההנחה הייתה נכונה הרי שבעידן הנוכחי, כשהעברת המידע מהירה וקלה, כוחן של הערים היה אמור להיחלש ולא להתחזק...

המסקנה שלי היא שהחוקרים טועים. נשמע מוזר אולי ממי שלא בדיוק למד את התחום לעומק אבל זה מה יש. לטעמי הטענה שלהם היא כמו לטעון שילדים עם אייפון מצליחים יותר בלימודים. כן, זה נכון, סטטיסטית אם נבדוק נגלה שילדים עם אייפון מצליחים יותר מילדים שאין להם את המכשיר.
אבל זה לא אומר שאייפון הוא הסיבה להצלחה בלימודים!
סביר יותר שילדים עם אייפון פשוט באים מבתים בעלי מעמד סוציו-אקונומי גבוה יותר. ואת המתאם בין הצלחת ההורים להצלחת הילדים כבר הוכיחו מזמן.

אז כן, המשכורות בעיר הגדולה גבוהות יותר ונגיד אפילו שהתפוקה שלה גבוהה באמת. אבל כל זה לא בגלל יתרון כלשהו של צפיפות. לצפיפות בפני עצמה אין שום ילמה בתל אביב מרוויחים יותר?תרון כלכלי אמיתי (כמו שמוכיחות בקלות ערים צפופות בעולם השלישי). הצפיפות היא תופעת הלוואי שנוצרת בעיר, ממש כמו האייפון אצל הילד המצליח. היא לא הסיבה אלא אחת מהתוצאות.

מה הסיבה לדעתי? את זה אני הולך להסביר בהרצאה הקרובה שלי בפורום מרחב חיפה. תבואו, יהיה כיף.

המאמר באדיבות

תגובות