אחד על אחד עם אוהד חיזי

השבוע באחד על אחד אנו פוגשים את אוהד חיזי.
היי אוהד, שמחים לשוחח איתך, ספר לנו קצת עליך ועל העיסוק שלך:

אוהד חיזי, בן 36, נשוי, גר בנתניה. הנדסאי אדריכלות ועיצוב פנים, בוגר בהצטיינות מכללת תל-חי. הנדסאי רשום בפנקס ההנדאסים, בעל רישון לתכנון מבנים ובתים עד 4 קומות. מתעסק בתכנון, אדריכלות ועיצוב פנים למגוון פרויקטים - בנייה חדשה, בתים פרטיים, וילות , תוספות והרחבות בניה, בניה ירוקה, שינויי דיירים, חנויות, מסעדות, ועוד מגוון פרוייקטים, כמו כן נותן ייעוץ אדריכלי.
איך הגעת לעסוק בתחום?
השילוב של עיצוב והנדסה תמיד עניין אותי. באדריכלות השילוב הזה בא לידי ביטוי באופן מובהק. הרעיון הוא לקחת חללים, לעצב אותם ולסדר אותם באופן כזה שיהיה ביניהם קשר נכון (גם בחללי הפנים וגם בחללי החוץ), כך שבסופו של דבר מקבלים מוצר מוגמר שמתאים לסביבת המגורים של דיירי הבית.
נשמח לשמוע על ההכשרה המקצועית שלך:
עם סיום לימודיי, ולמעשה כבר תוך כדי, התחלת לעבוד בשיתוף פעולה עם מס' משרדים בצפון. לאחר שעברתי למרכז עבדתי בספר משרדים תוך צבירת ניסיון בתכנון, הכנת בקשות להיתר והפקת סט תכניות עבודה. בנוסף עשיתי מס' קורסים והשתלמויות כמו קורס בניה ירוקה, וקורס נדל"ן. מהר מאוד יצאתי לדרך עצמאית וכיום עומדים לרשותי עשרות תכנונים של בתים פרטיים בכל רחבי הארץ.
מהו תהליך העבודה הנהוג אצלך אל מול הלקוח?

התכנון שלי הוא הגשמת חלומו של הלקוח ולכן חשוב שהלקוח יהיה שותף מלא בכל אחד משלבי התכנון. בשלב הראשון, למעשה כבר בפגישה הראשונה אני מבין את רצונותיו ושאיפותיו של הלקוח. אנחנו בונים פרוגרמה מסדורת שאיתה יוצאים לדרך. בשלב השני אני מכין מס' סקיצות עם מס' אפשרויות תכנון. חשוב לציין בתהליך התכנון אני מקנה ללקוח את כל הכלים על מנת להבין את הפרויקט המתוכנן, לכן כל תכנון שלי מלווה בהדמיה תלת ממדית לצורך המחשה של המבנה, צורתו, והחללים הפנימיים והחיצוניים. ברגע שסגרנו על סקיצה, מכאן אני מפתח את התכניות לרמה פרטנית יותר עם כל המידות ואינפורמציה כדי שהתכניות תתאים לסקיצה הנבחרת. מכאן אני מכין בקשה להיתר (במקרים של בניה חדשה או תוספות בניה) ומגיש לרשויות השונות. עם כניסתה של מערכת רישוי זמין, הדברים אמורים לקחת פחות זמן ממה שהיה עד לא מזמן. בשלב הבא, ותוך כדי הליך הרישוי, אני מכין סט תכניות עבודה מפורטות הכוללים בין השאר -תכניות, חזיתות, חתכים, פרטים, רשימות ועוד. תכניות אלו עוברות למס' קבלנים על מנת לקבל הצעות מחיר. לאחר קבלת החלטה עם איזה קבלן יוצאים לדרך, אנחנו עושים פגישה עם כל בעלי המקצוע הרלוונטיים (אני, הלקוח, המהנדס, הקבלן) ועוברים על התכניות כדי לוודא שהכל מובן. בשלב הביצוע אני בקשר עם הלקוח, הקבלן והמנדס לכל סוגיה שצצה. כמו כן, אני מגיע לביקור בתיאום עם המזמין בכל רגע שהוחלט עליו מראש. למעשה אני מלווה את הבניה עד שהלקוח מקבל את המפתח, והקבלן מעביר את הטאטוא האחרון של האבק. חשוב להבין שתהליך התכנון והבניה הוא תהליך בקצב משתנה, ולפעמים גם מורכב, לכן סבלנות היא מילת המפתח. המטרה בסופו של דבר היא לקבל תכנון שמותאם במיוחד עבור הלקוח.
שתף אותנו בפרויקט בולט ומעניין שעשית:
וילה באבן יהודה - הפרויקט תוכנן תוך הקפדה של אלמנטים מתחום הבניה הירוקה - בנייה בבלוקים מבודדים, שמירה על גשרי קור, הפניית פתחים, אוורור ותאורה טבעית ועוד. כל תהליך התכנון מול הלקוח נעשה למעשה בשלט רחוק. באותה תקופה הלקוח היה בשליחות בחו"ל, ולכן כל עניין התכנון נעשה דרך המיילים. מה שמעניין שתוך פרק זמן של שבועיים סגרנו את התכנון, מכיוון שהתכנון קלע בול לטעמו של הלקוח. אני לא אשכח את הציטוט ממנו: "It's too good to be true" במהלך התכנון נתנו מספר דגשים: 
1.חלוקת חללים ברורה, כך שיחידת ההורים תהיה במפלס הכניסה, וקומת המגורים תהיה של הילדים. בנוסף החללים הציבוריים (סלון, מטבח, פ.אוכל) מופרדים מהחללים הפרטיים. 
2. קשר בין חללי הפנים וחללי החוץ. כבר שנכנסים לבית רואים את החצר דרך ויטרינות גדולות הנמצאות ממול, כאשר הקיר הניצב החיצוני "נכנס" לתוך החלל ונותן תחושה של המשכיות. 
3. הלקוח רצה להכנס לבית "כמו מלך" , כך שכבר מאזור הכניסה אפשר להרגיש את הארמון. בכניסה למגרש ישנן מדרגות רחבות מוגבהות מהשטח, מאין "גשר" המוביל לכניסה לבית. דלת הכניסה גבוהה ורחבה, מה שמעניק תחושה של כניסה למקום גדול. 
4.שילוב בין סגנונות עיצוב - מודרני וקלאסי עם דגש על קווים נקיים. בחזית הקדמית ישנם אלמנטים של קשתות (קלאסי) , וחלל המדרגות, בצד השני הוא למעשה קיר מסך שממנו רואים את המדרגות התלויות. 
5.בניה ירוקה. נעשו כאן מס' אלמנטים של בניה ירוקה - קירות מבודדים, הפניית פתחים לכיוונים הנכונים (על מנת לקבל תאורה טבעית, בריזה טובה, ושמש נעימה בחורף) ועוד. כבר במהלך הבניה היה אפשר לחוש את ההתרגשות של הלקוח, שהוא למעשה רואה ומבין שכל מה שהוא חלם עליו, הולך ומתממש מול העיניים. חייב לציין שגם בעלי המקצוע שעבדו באתר היו פשוט מצוינים. כבר בתחילת הבניה, שיצקו את המרתף, הבנתי שאף פעם לא ראיתי שלד ישר כמו זה. למעט התהליך בוועדה, כל הפרויקט פשוט רץ, כאילו הכל חיכה במגירה ורק חיכה להשתחרר לאוויר העולם. מה שחשוב זה להיות קשוב ללקוח לכל אורך תהליך התכנון והבניה, ופתוח לשינויים. למעשה, עד היום אני בקשר עם רוב הלקוחות שלי, גם לאחר שעברו מס' שנים מאז שהסתיימה הבניה.
מהם מקורות ההשראה שלך?
אני אוהב מבנים שמשלבים את החוץ עם הפנים, שחלוקת החללים היא טובה ושהזרימה ביאחד על אחד עם אוהד חיזי
ן החללים נעימה. חלל זורם מתחבר לי מאוד עם הטבע. לכן אני אוהב להשתמש בתכנון שלי בחומרים טבעיים ואמתיים. אני משוטט לא מעט באתרי אדריכלות בעולם ומשם שואב המון מקורות השראה. החכמה היא להביא את ההשראה הזו לכאן, לישראל. כאן צריך לקחת בחשבון מס' גורמים: תקציב, זכויות ומגבלות בניה וכמובן, רצון הלקוח.
מהו הקו העיצוביתכנוני המנחה אותך?
הקו התכנוני הבסיסי הוא שבסופו של התהליך הלקוח יקבל מוצר שהוא ואני מרוצים ממנו. אני לעולם לא אשחרר פרוייקט לביצוע אם בתוצאה הסופית הלקוח או אני לא מרוצים מננו. הקווים המנחים שלי הם די פשוטים לדעתי - אני מאוד מקפיד על הפרדת חללים ברורה. מבחינה עיצובית אני מאוד מתחבר לקווים נקיים שנותנים תחושה של נעימות. בפועל, אני משתדל בתכנון להכניס אלמנטים של חומרים טבעיים - (אם בחיפוי הקירות או בריצוף למשל). כמובן שבכל התהליך מה שמוביל אותי זה עקרונות הבניה הירוקה: תאורה ואוורור טבעי, בידוד ועוד.
יש לך עצת זהב לסטודנטים בתחומך?
מילת המפתח - התמדה. אני מאמין שמי שמתמיד- יהיה טוב, ומי שטוב -יצליח. חשוב כל הזמן לקרוא וקבל השראה ממקומות שונים.
מה מאפיין את האדריכלות / עיצוב הפנים בישראל לדעתך?
לדעתי היום אנשים מתחברים יותר לקווים נקיים תוך שילוב של חומרים מהטבע עם חמרים אמתיים (כמו בטון חשוף). מאוד קל לזהות שהאדריכלות הישראלית היום מאופיינת בפתחי בנייה מאוד גדולים ורחבים, יחסית לסטנדרט של מה שהיה נהוג בעבר. למשל, אם גובה החלק העליון של החלון היה מקובל להיות ב-2.10 , היום 2.40 זה המינימום. אפשר גם לראות שהרבה פרויקטים מכניסים תאורה מעניינת. התאורה היום לוקחת מרכיב חשוב בעיצוב המבנה, גם מבחוץ וגם מבפנים.
מה לדעתך יהיה הטרנד הבא? 
אני חושב שהטרנד הבא יהיה בתים שנבנים בשילוב של צורות אמורפיות, כלומר צורות המטבע. כבר היום אפשר לזהות את זה במספר פרויקט של בניה ציבורית, אבל בקרוב לדעתי זה יגיע גם לבניה הפרטית. גם עניין הבנייה הירוקה ימשיך לצבור תאוצה, מכיוון שהיום יש הבנה הרבה יותר גדולה שתכנון נכון מוביל לאורך חיים בריא.

לסיכום אני רוצה לומר שנכון שמבנה הוא רק קירות. אבל לקירות יכולים להיות השלכות עלינו ועל הסביבה שלנו. עם תכנון נכון של קירות המבנה, חלוקת החללים הפנימיים והחיצוניים, יחד עם התאמה לתנאי השטח, תיווצר סביבת מגורים נוחה גם למי שגר בתוך הבית, אך גם למי שגר מסביב... תכנון נכון= אורח חיים בריא.
אוהד - אדריכלות ועיצוב פנים

תגובות