לכבוד החג אנו מארחים במדור אחד על אחד את דני שביב מארכיקאד ישראל, היי דני, שמחים לארח אותך לראיון אחד על אחד המסורתי שלנו, בוא נתחיל ישר בהיכרות אישית, ספר לנו קצת על עצמך ועל תפקידך.
אני דני שביב, בעלים ומנכ"ל של ארכיקאד ישראל וחברת שביב פרויקטים בע"מ, נציגת GRAPHISOFT בישראל. החברה עוסקת בשיווק והטמעה של תוכנת ARCHICAD ותוכנות משלימות אחרות, בענף התכנון לבניה, בקטגוריית ה- BIM. בתפקידי בחברה, אני עוסק בעיקר בהצגת יכולות התוכנה, הדרכה ופיתוח אפליקציות ישראליות לייעול השימוש בטכנולוגיית BIM, במשרדי התכנון ובאתר הבניה. בשנת 2017 השקנו שרות חדש בשם BIMproject, אשר במסגרתו אנו מנצלים את תועלות הטכנולוגיה לייעול וחיסכון בפרויקטי בניה.
איך בעצם הגעת לעסוק בתחום?
הכל התחיל מחיבה לציור בגיל ההתבגרות, שהתפתחה לרישום ושרטוט אדריכלי כמגמה שבחרתי בתיכון, לאחר השרות הצבאי למדתי שרטוט ממוחשב שהתחיל אז לתפוס תאוצה, כמובן שרק בדו-מימד. הקמתי עסק עצמאי ועסקתי בעיקר בתכנון מבנים לתערוכות בארץ ובחו"ל. בהמשך בחרתי ללמוד הנדסת בנין להעשרת הידע בתחום ובחרתי במסלול ניהול פרויקטים כהנדסאי בנין. לאחר מספר פרויקטים שתכננתי, התוודעתי לטכנולוגיית BIM ובמיוחד לתוכנת ARCHICAD והבנתי שזהו העתיד בתחום. נקרתה בפני ההזדמנות לשמש כנציג התוכנה בארץ ובשנת 2007 החלתי בפעילות זו בתקופה ש BIM היה מושג לא מוכר בישראל. אני שמח לומר היום שצדקתי בתחושותיי ואכן BIM הופך לסטנדרט של ממש.
מה היה מסלול ההכשרה שלך בדרך?
בהכשרתי הראשונה אני שרטט אדריכלות, לאחר מכן הנדסאי בנין ומנהל פרויקטי בנייה. בנוסף, כאשר שימשתי כמנהל המכירות הארצי של תשלובת "אלובין" הרחבתי את הידע והניסיון בתחום השיווק והמכירות, טכנולוגיות בתחום האלומיניום ומבנים מודרניים. כעצמאי בתחום עברתי הכשרה בתכנון "בניה ירוקה", קיימות וחומרי בניה מודרניים.
ספר לנו איך מתנהל תהליך העבודה שלך עם לקוחות
המוטו המוביל בעבודה עם לקוח הוא - הצלחת התהליך. אני מקדיש לכך חשיבות רבה ולמעשה מכירת תוכנה לא ממש מרגשת או חשובה כמו הידיעה שהלקוח שבחר במוצר שלי יכול באמת להפיק ממנו את התועלת שציפה לה ואף יותר ולא פחות חשוב, מפיק גם הנאה במהלך השימוש. כולנו מוקפים במוצרים שונים בכל תחום, כולנו יודעים לספר על מוצר אשר שידרג לנו אספקט מסוים בחיינו, העמוסים היום בתכנים ופעילות. המוצרים הטובים האלו, הופכים להיות סוג של חברים נאמנים שאנו בוטחים בהם כדי לקיים שגרת עבודה ופנאי יעילה ומהנה. כך אני רוצה שהלקוח יתייחס למוצר / השרות
ספר לנו על פרויקט אחד מיוחד ומעניין שעשית
לשמחתי, השרות BIMproject, חשף אותי ואת הצוות לעולם הבניה הישראלי האמתי, שלא דומה בינתיים לעולמות המסודרים שבהם נוצרה טכנולוגיית ה - BIM. הכניסה לקרביים הרגישים של ביצוע פרויקט מורכב, מבחינה פיזית ומנטאלית, במשרד ובאתר, העצימה את האתגר שלקחנו על עצמנו, שבבסיסו מבוסס שרות מידול מקצועי והפקת מידע מהמודל, למסע בין אנשים מאסכולות ואג'נדות שונות בתוך ארגונים גדולים, בניסיון לחבר את כולם למשהו חדש. רמת הסקפטיות והחשש לסמוך על טכנולוגיה לא מוכרת, שנראית לפעמים כמו משחק מחשב, בפרויקטים המתומחרים בעשרות מיליונים, דחפה אותנו עוד יותר למציאת התועלות, דבר שלא ניתן לבצע ללא הבנה יסודית בבניה ובטכנולוגיה כאחד. אספר על מקרה אחד כדוגמה, ללא איזכור שם חברת הבניה מטעמי פרטיות...פרויקט בניה רוויה במרכז, שבו התחלנו את שרות BIMproject כפיילוט בשלב שהבניה בחלק המבנה התחתון היתה בעיצומה. הצוות שמולו עבדנו הורכב ממעצבת שינויי דיירים (משתמשת של תוכנות "רגילות") וצוות ניהול האתר שהורכב ממנהל עבודה וותיק ושני עוזרים צעירים. במהלך השבוע הראשון, כאשר הסתיים אצלנו חלק ראשוני במידול, מצאנו 3 טעויות תכנון, כאלו שניתן לתקן לאחר מכן, אך בעלות נכבדת. אני זוכר את הדקה שבה התקשרתי בבהילות למנהל העבודה שעמד לפני יציקה וביקשתי ממנו שיעצור הכל ויברר את הנושאים. זו היתה דקה מיוחדת שרק חובבי טכנולוגיה מסוגלים להעריך והיא לוותה בלא מעט קללות באתר, אבל ניפצה את הסקפטיות.
מהם מקורות ההשראה שלך?
זה ישמע אולי קצת מעליב לחלק מהמתכננים הישראליים, אבל אני חייב לומר שאני שואב השראה ליישום המוצרים שלנו, דווקא מדוגמאות ממדינות העולם השלישי (אפריקה, הודו, דרום אמריקה) לשימוש ב - BIM ובתוכנת ARCHICAD באופן מעורר הערצה, שמאופיין בכריזמה ומנהיגות מצד מנהל משרד התכנון או היזם, התמדה ועקביות ולבסוף תוצאות חיוביות כתוצאה מהשימוש בטכנולוגיה. אולי אם הגישה הסקפטית לטכנולוגיה ולעצם הצורך בשינוי, תנטוש אותנו, נוכל להדביק את הפער בענף שאירופה, ארה"ב ולצערי גם מדינות עולם שלישי, פתחו ביחס לישראל.
תן מניסיונך עצת זהב לסטודנטים בתחום
אל תקשיבו למרצים שדורשים ממכם לא להסתמך על טכנולוגיה! הם מפחדים מחוסר הידע של עצמם ואיבוד העליונות שלהם. תזכירו להם שגם רפידוגרף היה התפתחות טכנולוגית של העיפרון... יש הרבה מרצים בעלי תפיסה מודרנית שיודעים לשלב הבנה בבניה עם כלי עזר טכנולוגיים. תעקבו אחריהם!
מה מאפיין את האדריכלות עיצוב הפנים בישראל לדעתך?
המלחמה על הרייטינג המקצועי. לצערי הוא מאתגר מדי. זה שילוב של התנהגות הלקוחות (צרכני התכנון) שהפכו לתובעניים יותר ומודעים לאינסוף האפשרויות מול יכולות תכנון המבוססות על העשור הקודם. לדעתי, פה הטכנולוגיה, בשילוב עם ידע אמתי בתחום, יכולה ויודעת לעזור למתכנן, להציג את רעיונותיו בצורה קלה ומודרנית יותר, לפנות יותר זמן לתכנון עצמו במקום לשעות שרטוט ארוכות, לתקצב את הפרויקט מראש בכלים הזמינים היום ועוד ובכך להחזיר לעצמו את מעמד המתכנן שהכרנו פעם, כ"מלך" הבלתי מעורער של הפרויקט.
מה לדעתך יהיה הטרנד הבא?
חיזוי צרכי הלקוח ואופטימיזציה של תהליך התכנון. גם פה, שוב, לטכנולוגיה בשילוב המקצועיות האישית, גורם מכריע. הדבר רק יגביר את האתגר בפני המתכנן והוא יאלץ לגבור על הבחירה הכמעט אוטומטית שלקוחותיו יוכלו למצוא בעצמם באפליקציות שונות, חלקן כבר קיימות. ככל שמעמד המתכנן יהיה חזק יותר, לקוחות יינטו יותר לקחת את שרותיו ולכבד את החלטותיו
מהם השאיפות המקצועיות שלך לעתיד?
הרחבת השימוש במוצרינו ובטכנולוגיה, ביסוס מעמד ARCHICAD כתוכנה מובילה בתחום ה - BIM בדומה למצבה העולמי במדינות מתפתחות ולא מתפתחות. במקביל, פיתוח מוצרי תוכנה לייעול תהליך הבניה ומניעת תקלות והפסדים, במטרה להוזיל את מחירי הדיור. כיום מגולגלים הפסדי התקלות על ראש הלקוח, כתקורות בלתי נמנעות כביכול. יש לזכור שחברות בניה עולמיות מראות כבר שנים חסכון של 5-8% בעלות הפרויקט. ברוב המקרים, אלו אחוזי הרווח הרצוי מבחינת היזם, אם הוא "טייקון" או רק בונה פרטי, זו סיבה מספיק טובה לאימוץ הטכנולוגיה.
אסכם בכך שבטווח הקצר, נוכל לראות עוד מוצרי תוכנה בסביבת ARCHICAD הרחבה של תכנון המערכות, הקונסטרוקציה, אנליזות תרמיות, ויזואליזציה דינמית ועוד. כפי שהתרגלתי להיות מופתע מהיצירתיות והדמיון של צוות הפיתוח ב - GRAPHISOFT, אשמח להתרגל להיות מופתע מאימוץ הטכנולוגיה בישראל ובאופן שמעניין אותי אישית בתחום, יהיה מעניין לראות מי יהיה המוביל והמנהיג בנושא הטכנולוגיה בפרויקט - המתכנן, היזם, המבצע? יש תשובות מחו"ל, אבל בישראל שלנו, אין לדעת..
תודה דני על הפתיחות והראיון המעניין, מאחלים לך המון הצלחה בעתיד, שתמשיך לעשות חיל וחג שמח!