ואני תפילתי - על ארגונומיה ונוחיות הפרט בבית הכנסת

תכנון בית כנסת הוא משימה לא פשוטה, אשר צריכה לחבר שני קצוות מנוגדים: באופן טבעי, אדם מאמין מעדיף להשקיע את מיטב זמנו בערכיות ולא בחומריות. אך מנגד, חובתנו המוסרית כאדריכליות היא לתכנון מקום שיהיה נעים להימצא בו עם דגש על נוחיות אישית בתפקוד השוטף.
הארגונומיה היא תורת המחקר של "הנדסת האנוש" שמודדת את המבנה הפיזי והביולוגי של גוף האדם, את סוג המאמץ שהוא נדרש לבצע ואיך הוא מתמודד מול השפעת הסביבה. חלק בלתי נפרד בארגונומיה הוא הפסיכולוגיה של האדם, טיפול בבעיות אישיות, הכוללות אימון ויעילות אישיים, בדיקת יכולת ריכוז והבדלים בינאישיים. פרמטרים נוספים לתכנון הפרט הינם בריאות ובטחון.
המתכנן צריך לקחת בחשבון את כל הצרכים של האדם הבודד בבית הכנסת ברמת הפרט ולתכנן את המטלות והמשימות שעומדות בפניו עפ"י דרגת החשיבות, תדירות השימוש וסדר הפעולות. הסוגיות בהחלט רבות: מציאת מקום מתאים למעיל, תכנון תא פרטי לטלית ותפילין, אולי עם מנעול מכאני (מקודד), סידור מקומות ישיבה, ועד להתלבטות עד כמה צריך להיות נוח מקום הישיבה? האם הוא צריך להיות עשוי מעץ, מצופה בכריות או מרופד? ומה בנוגע לקימות וישיבות בתפילה? האם ניתן לתכנן מושב דואלי המשמש לישיבה ועמידה כאחד? איך לשפר את "מרחב המחיה" של המתפלל – ד' אמותיו. ומה בנוגע לחגים? מתבקש פתרון לאחסון אישי של ארבעת המינים בסוכות האם כדאי לבצעו כקבוע או נשלף לשאר ימות השנה? ומה עושים בתשעה באב, האם נתכנן שרפרף או כיסא נמוך הנשלף מהמושב האישי? האם נשקול מסתור מלא לפרכת או שנמצא דרך יעילה להורדתה. וכיצד נמצא דרך נוחה ואלגנטית לפתיחת ארון קודש וחשיפת ספרי התורה ותמיד הדגש הוא על הפרט ברמת האדם הבודד?
גוף האדם מורכב מ-206 עצמות, בדינאמיקה של תנועת הגוף נמדדים המאמץ, היציבה, דיוק, עייפות וטבעיות. פרמטרים חשובים למדדים אלו הם אספקת החמצן, עומס החום (מיזוג אויר) יכולת ריכוז ותשומת לב. בקריאה בתורה נחקור ונבדוק איך ליישם את הנושא ברמת המציאות. אם ניקח לדוגמא את "עמוד החזן" מומלץ לשקול מדרגה נשלפת לילד ששר "אנעים זמירות" ומה בנוגע לתפילת "מוסף" של יום כיפור בה נדרש החזן להשתחוות 4 פעמים? ואיך נאיר את העמוד, באיזה צד? התאורה מאוד קריטית ובהתחשב בהתדרדרות הראיה עם הגיל היא חייבת להיות אחידה ככל האפשר תוך התחשבות בקונטרסט ובבוהק. בתכנון הבימה כדאי לשקול להשאיר יותר מקום מהמקובל אפילו לשישה איש מסביב לקריאה בתורה, מדרגה נשלפת יכולה להיות פתרון מצויין לנערים צעירים העולים לתורה, או ניגשים ל"קבלת שבת".
לאדם חמישה חושים, מטרת המתכנן היא התאמת הגירויים הסביבתיים לרמה אפקטיבית והקטנת הגורמים המפריעים. הראיה היא המרכיב הדומיננטי ביותר. מאחר שבבית הכנסת מלאכת ה"קריאה " היא אלמנט מרכזי ביותר, חשוב ביותר לאדם המתפלל שיוכל להיות ממוקד במשימה וללא הפרעות חיצוניות. טיפול נכון בתאורה כגון הבוהק אם הוא ישיר או עקיף יוביל לתוצאה מניבה של דיוק ונעימות בקריאה. חשוב לטפל גם בתאורה הטבעית של אור השמש ולשקול הצללה נכונה של החלונות בשעות החמות. בתכנון השלטים כמו ברכת "מודים דרבנן" ניעזר בצבעים ובתאורה נכונה על מנת שיהיה קריא לרוב קהל המתפללים. חוש השמיעה גם הוא מרכיב חשוב ביותר בעת התפילה. לכן, תכנון אקוסטיקה הינו משמעותי בהעברת הצלילים האינפורמטיביים של התפילה.
במסגרת רווחת הפרט, נתמקד גם בתכנון אישי לעוסקים בצרכי ציבור. לכוהנים - נשקול רחבה מותאמת בגודלה בהתאם לקהילה, ובסמוך אליה נתכנן נטילת ידיים לכהנים ומקום מוצנע להנחת הנעליים וכף החליצה. מציאת מיקום מסודר של כרטסת הגבאי לקריאה בתורה אף תבורך. מדף ספרים אישי צמוד ואפילו ספריה קטנה לרב יכולים להיות מאוד פרקטיים וכדאי להשאיר מקום פנוי לרב אורח.
הנשים בבית הכנסת הינן חלק מרכזי בקהילה, ולמרות שעזרת הנשים נמצאת בשימוש חלקי בהשוואה לעזרת הגברים מומלץ להקפיד על רווחת הנשים באופן שוטף ובמיוחד בתקופות העמוסות של החגים ואירועים. פתרונות מיוחדים כמו טרסות מדורגות יכולים להיות פתרון מצויין.
מחיצת עזרת הנשים חשובה מאוד, השאיפה לגרום לנשים הרגשה של שותפות בחווית התפילה, מבלי להתפשר על נושא הצניעות. מבחינה אקוסטית הנשים צריכות לשמוע בבירור את התפילה ומצד שני אסור שישמעו קול של תינוק בוכה בבית הכנסת. בנושא הבריאות והבטיחות כדאי לחזק את המעקה שחייב לשאת עומס נכבד באירועים ובחגים. האדריכל צריך להתייחס גם למקרי קצה כמו: ילדים שובבים שמטפסים על המעקה ועל הספסלים כשסכנה בטיחותית מרחפת מעל לראשם.
לאחרונה גוברת המודעות לנגישות נכים ומוגבלים. גם בבואם לבית הכנסת, עלינו לאפשר להם ניידות קלה ומכובדת. דרכי גישה, שירותי נכים, עליה נוחה לארון הקודש ולבימה, וכד'. הקצאת מקום מסודר לעזרת נשים קטנה ומכובדת בסמוך לעזרת הגברים, תחסוך לנשים קשישות או נכות את הצורך לעלות במדרגות.
"איזהו מכובד? המכבד את הבריות."

ואני תפילתי - על ארגונומיה ונוחיות הפרט בבית הכנסת

המאמר באדיבות

תגובות