אנו מאמינים כי אם נערוך סקר קצר, במדינות שונות ברחבי העולם, במסגרתו נשאל "מהו החדר החשוב ביותר בבית?" לא מן הנמנע כי רבות מן התשובות שנקבל יציינו את המטבח בקרבת ראש הרשימה. אין ספק כי בישראל המטבח מהווה חלל מרכזי עבור חיי המשפחה. המטבח משמש כמובן לבישול והכנת אוכל, אולם בנוסף לכך הוא חלל בו בני הבית מתכנסים באופן יום יומי, אוכלים ומבלים יחדיו, ואף מבצעים מטלות שונות כגון שיעורי הבית של הילדים. אי לכך, לתכנון תאורת המטבח חשיבות רבה, שכן עליה להתאים לצרכים רבים. למעשה, ניתן לחלק את תאורת המטבח המומלצת לשלוש קטגוריות מרכזיות. הראשונה, גוף תאורה למרכז החלל, אשר יפיץ אור חזק שימלא את כל חלל המטבח. הקטגוריה השנייה כוללת תאורה ממוקדת, כזו שתאיר בעיקר את משטחי העבודה המרכזים החשובים לבני המשפחה, כגון אזור הכיור ואזור הישיבה בה מתכנסים בני הבית. לבסוף, הקטגוריה השלישית של גופי תאורה המומלצים לשילוב בעיצוב של תאורת מטבח אלו הם מנורות האווירה. מטרת תאורת האווירה היא להאיר את המטבח באור סמלי בעיקרו, כאשר בני הבית אינם נוכחים בחלל אך גם לא מעוניינים שיוותר חשוך לחלוטין. תאורה שכזו לרוב תכלול נורות לד חסכוניות בחשמל כך שלא תכביד על צריכת החשמל הביתית.
תוספת של תאורת לדים במטבח
כאמור, שילוב של תאורת לדים במטבח יכולה להיות יעילה ובו זמנית לספק אווירה נעימה לחלל הבית. ניתן להוסיף תאורת לד במגוון עיצובים ומיקומים שונים ברחבי המטבח, למשל מסביב לדלפק, בתחתית ארונות המטבח, כתוספת מפתיעה למגירות אחסון וכיוצא באלה. שילוב של ספוטים בעלי אור רך עשוי גם הוא לתרום ליצירת אווירה נעימה ומזמינה במטבח. בעת תכנון של מטבח חדש מומלץ כבר בשלבי התכנון הראשוניים לקחת בחשבון גם את התאמת גופי התאורה כך שניתן יהיה לשלבם בעיצוב הכולל, ליצירת מראה אסתטי ונקי.
פונקציונאליות אל מול עיצוב
פעמים רבות אנו שומעים על בעלי בית אשר מתלוננים כי אין להם אור מספק במטבח והדבר מקשה מאוד על השהייה בחלל והעבודה בו. לכן, בעודנו מתכננים תאורה למטבח יש לקחת בחשבון כי דווקא בחדר מרכזי זה של הבית אנו זקוקים לרוב לתאורה שתמלא מגוון צרכים. שילוב של מספר גופי תאורה, בעלי נורות חסכוניות באנרגיה, יעניק מענה הן לפונקציונאליות של החלל עבור בני המשפחה והן לשאיפות ליצירת חלל מעוצב באופן מרשים ונעים.