סימפוזיון נוכחות נשית באדריכלות

22 פברואר 2012, 09:00

מדיטק חולון



חז"ל אמרו: "שלושה דברים מרחיבים דעתו של אדם: אישה נאה, דירה נאה וכלים נאים".


אחד הכישורים האופייניים לנשים, היא יכולתן ליצר סביבות ייחודיות באמצעים פשוטים. גישתן הישירה והעדינה יש לה היכולת להעשיר סביבת מגורים אנונימית, לעדכן בגד פשוט באמצעות קישוט קטן וכיוצא בזאת.

למרות שנשים אינן עוסקות במובהק בטכנולוגיה ומקצועות טכנולוגיים נשלטים עדין הידי גברים הרי שמתקבל על הדעת שנשיות עשויה להוות יתרון משמעותי באדריכלות העכשווית, העוסקת רבות בהגדרה של סביבה אינדיבידואלית ייחודית באמצעות כלים טכנולוגיים עכשוויים.


לכנס שצבר מוניטין רב,הוזמנו השנה, בשנתו החמישית, שלוש אדריכליות מדהימות בעלות סגנון אינדיבידואלי ייחודי מצד אחד, ושליטה יוצאת דופן בטכנולוגיה עכשווית בתכנון ובבניה כאחת. שתיים כבר זכו בתהילת עולם בזכות פרויקטים ייחודיים רחבי היקף והצעירה מבניהן כבר זכתה להכרה מקצועית רבה בזכות ייחודיות עבודתה וגישתה האינדיבידואלית. האדריכליות פרנסין הובן מהולנד וג'ין גאנג משיקגו ארה"ב כבר בנו פרויקטים רחבי היקף. לפרנסין משרד משגשג בדלפט המתכנן פרויקטים בכל העולם ובו מועסקים למעלה מ-90 עובדים, ג'ין זכתה לתהילת עולם בזכות הפרויקט האיקוני Aqua Tower בשיקגו שהפך אותה מאדריכלית אנונימית לאחת מהאדריכליות החשובות בעולם. קרלה מנטן הבלגית התפרסמה בעיקר בזכות סגנונה האינדיבידואלי וגישתה הייחודית והלירית לתכנון.


ג'ין גאנג משיקגו ארה"ב היא האישה שבנתה את המגדל הגבוה ביותר בעולם-מגדל אקווה בשיקגו המהווה דוגמא ייחודית איך ניתן ליצור סביבה אינדיבידואלית ייחודית באמצעות כלים טכנולוגיים עכשוויים. "התוכנית של כל אחת מ-82 הקומות שונה לחלוטין משום שהיא למעשה חתך בגוף תלת ממדי. השלב הסופי של העיצוב עסק בניצול מרבי והתאמה לכיווני השמש והרוח וגם בהתחשבות בנתיבי הנדידה של ציפורים. בתכנון הובא בחשבון האופן שבו הן רואות (או למעשה לא רואות) קירות זכוכית. אקווה מהווה אף הוא נקודת ציון בהיסטוריה המגדלית של העיר. ראשית, משום שהוא לא היה יכול להיבנות בכלים ובטכנולוגיות של המאה ה-20, ולמען האמת גם כיום הקמתו נחשבת להישג. שנית, משום שגאנג הצליחה למצוא דרך להפוך בניין מגורים זכוכית שגרתי למשהו מרגש להפליא. זהו מטעם אדריכלי שמספק הן את תאוותם של המבקרים והן את תחשיב ההוצאות של היזמים (שהסתכם ב-300 מיליון דולרים). בניינים כאלה לא נוצרים כל יום, לא על ידי נשים ולא על ידי גברים.


לכאורה אפשר לקשור את הצורניות הלא שגרתית של אקווה לאדריכלי הראווה של תחילת המאה ה-21 ובראשם הבריטית זאהה חדיד שהוכיחה כי אפשר לבנות כל מה שמתכנים באמצעות המחשב - ואפילו יותר. אבל גאנג, שחלמה להיות מהנדסת בילדותה, נוקטת עמדה שונה לחלוטין. בזמן שחדיד מפסלת בכישרון אדיר בניינים פנטסטיים שכוחם הוא בעיצובם, אצל גאנג הצורה האיכותית נובעת משורה ארוכה של מדדים וקטגוריות, מקצתם נבחנים סובייקטיביים לחלוטין. את הראייה המערכתית אך היצירתית הזאת צריך ולשנתיים שעבדה אצל אדריכל-העל רם קולהאס בהולנד.

כך או כך, גאנג חושבת שאקווה מביא עמו "רגישות אורגנית חיונית לעיר". כשהיא נשאלת אם לדעתה זאת אלטרנטיבה נשית לפאלוס המהדהד של גורדי שחקים היא מהרהרת לרגע ועונה בחיוך כי בסופו של יום "זהו עדיין מבנה גבוה". לדבריה, שאלת "המיניות" של המגדל עלתה פעמים רבות בחודשים האחרונים." (נועם דביר- גלריה הארץ22.2.2010)


לעומתה, האדריכלית הבלגית הצעירה והמעניינת קרלה מנטן הוכיחה כי לשם יצירת סביבה ייחודית  אינדיבידואלית אין צורך במגדלים, במבנים רחבי היקף וכו'- גישתה הייחודית וההוליסטית לתכנון מייצרת איקונים ליריים בזעיר אנפין כמו הבית השקוף.קרלה הצליחה לדחוס לבית מגורים עכשווי בן שלוש קומות בעל חזית ייחודית לרחוב המעוררת עניין רב. החלל הפנימי בעל הגיאומטריה המוטרפת מוכל ע"י חזית זכוכית חלקה המסייעת בהטמעת הפרויקט לתוך סביבתו. בערב החזית מוארת בצבעים שונים באמצעות טכנולוגיה עכשווית המאפשר למבנה לתפקד כמיצב אור פתוח לציבור בלילה.


חולון היא דוגמא מקומית של קידום נשים ופרויקטים חדשניים, שהצליחו למנף את העיר באמצעות חשיבה ייחודית שמובילה כבר שנים מנכ"לית העירייה חנה הרצמן. די להזכיר מספר פרויקטים חשובים בעיר , כמו מוזיאון הילדים, המדיטק ומוזיאון העיצוב המצליח בתכנונו של המעצב הבינלאומי ממוצא ישראלי רון ארד, שתרמו רבות למיצובה מחדש של העיר.

 

הסימפוזיון "אדריכליות יוצרות סביבה באמצעות כלים טכנולוגיים עכשוויים " ינסה לחשוף לציבור את הישגיהן המקצועיים של נשים אדריכליות, באמצעות הנשים המוכשרות שהוזמנו מהארץ ומחו"ל, שליטתן בטכנולוגיה העכשווית לשם יצירת סביבות ייחודיות וקידום האדריכלות.

 

עיריית חולון שמה לה למטרה לקדם נשים בכל תחומי החיים . האדריכלות היא אחד התחומים שעשייתן של נשים בו מרתקת ומסקרנת מאד בשנים האחרונות. נשים אדריכליות בארץ  ובעולם כבשו לעצמן מעמד מרכזי ומוביל, ואת עבודותיהן ניתן למצוא בכל תחומי התכנון ובכל קני המידה של התכנון האדריכלי.

 

יהיה מעניין בואו בהמוניכם

אדריכלית בתיה סבירסקי מלול- אוצרת הכנס

לוח זמנים

                                                                       

9.00 - 9.30    התכנסות וכיבוד


9.30 - 10.00    דברי ברכה:

          שרת החוץ לשעבר יו"ר האופוזיציה וח"כ  ציפי ליבני

          מנכ"לית עירית חולון, גב' חנה הרצמן

          יו"ר עמותת אדריכלים מאוחדים בישראל, אדר' ברוך ברוך   

          מהנדסת העיר  חולון, אדר' מימי פלג

 

10:00- 11.00  אדר' פרנסין הובן - הולנד

פרנסין הובּן נולדה בסיטארד, הולנד ב-1955.היא למדה ארכיטקטורה באוניברסיטת דלפט למדעי הטכנולוגיה שבהולנד.  ב-1984, הקימה את משרדה, "מקאנו ארכיטקטים", שם היא משמשת כמנהלת וכארכיטקטית הראשית.

עבודתה של הובּן כוללת מגוון רחב של פרויקטים בהולנד ומחוצה לה: בתים, בתי ספר, אזורי מגורים שלמים, פארקים, ככרות וכבישים מהירים, ערים, מלונות, מוזיאונים וכנסייה. עבודתה מבוססת על ניתוח ואינטואיציה ושוזרת היבטים חברתיים, טכניים, משחקיים ואנושיים יחד לכדי פתרון ארכיטקטוני.

היא מלמדת ארכיטקטורה באוניברסיטת דלפט מאז 1999.  כמו כן, היא הרצתה באקדמיה לארכיטקטורה במנדריסיו, שוויץ בין השנים 2000-2001. ב-2001 קיבלה הובּן פרס כבוד מטעם המכון המלכותי לאדריכלות בריטית בלונדון. היא גם שימשה כמנהלת הביאנלה הבינלאומית לארכיטקטורה ברוטרדם ב-2003.פרנסין הובּן חברה במועצה המייעצת לארכיטקטורה לערים ההולנדיות אלמר ורוטרדם.עבודתה של הובּן זיכתה אותה במספר פרסים בהולנד ובחו"ל ושמשה כנושאם של מספר ספרים.

 

11:00- 11.30  אדר' לילך שטיאט


11:30- 12.00  מעצבת אפרת פרידלנדר – ספרית החומרים


12:00- 12.30  פאנל  בהנחית נועם דביר

 

13:30-12.30   ארוחת צהרים קלה

 

13:30- 14.00  מעצבת מיכל רינות


14:00- 15.00  אדר' קרלה מנטן - בלגיה

האדריכלית קרלה מנטן עוסקת באדריכלות חוץ, פנים, נוף ועיצוב רהיטים. ב-1989, סיימה מנטן את לימודי הארכיטקטורה מפאי דיפנביק שבבלגיה.מ-1989 עד 1995, שימשה כאדריכלית בכמה משרדי ארכיטקטורה.

ב-2009, הקימה מנטן סטודיו משלה בשם “Karla Menten bvba“ בהאסלט, בלגיה, אך לעיתים קרובות עבודותיה לוקחות אותה מחוץ לבלגיה.  קרלה מציעה את כישרונה למבנים פרטיים ומסחריים כבר שנים ורבים מהפרויקטים שלה זכו לסיקור במגזינים החשובים ביותר באירופה לעיצוב ולארכיטקטורה.

 

15:00- 15.30  אדר' כרמלה יעקובי ואדר' אריאל בלונדר


15:30- 16.00  פאנל  בהנחית יורם יהב

 

16.00- 16.30  הפסקת קפה

 

16:30- 17.00  אדר' ג'ני גאנג - שיקגו אילינוי, ארה"ב

ג'ין גאנג (נ. 1964 באילינוי) בעלת סטודיו גאנג ארכיטקטים, משרד ארכיטקטורה ועיצוב המבוסס בשיקגו.  עבודותיה של גאנג כוללות את "מגדל אקווה", גורד שחקים רב-שימושי בן 82 קומות, וכפרי הילדים SOS במרכז הקהילתי לילדים חוסים של לבזוריו שבחלקה המזרחי של שיקגו, המשתרע על פני 1,560 מ"ר.זוכת פרס מקארתור לשנת 2011.

היזם ג'יימס ר. לוונברג חיפש ארכיטקט צעיר ורענן לפרויקט המגורים הרב-שימושי אקווה ליד פארק המילניום בשיקגו.  אף שלא הייתה ידועה אז, ג'ין גאנג לא אכזבה כשיצרה מבנה מפוסל זכוכית שמכל צדדיו מרפסות גלים לבנות. &סימופוזיון נוכחות נשית באדריכלותnbsp;גורד השחקים נפתח ב-2010 עם שטח משרדי של 5111 מ"ר, 215 חדרי מלון ו-263 יחידות דיור.  בגובה של כ-250 מטר, המגדל נמוך ממגדל טראמפ, אך מרפסות הפנינה הלבנות המשתרעות לכל היותר על פני כ-3.6 מ', הן בהחלט חגיגה לעין. 

 

מנחה ואוצרת הכנס: אדר' בתיה סבירסקי – מלול,יו"ר סניף תל אביב והמרכז - עמותת אדריכלים מאוחדים בישראל


מחיר הכרטיסים

רגיל: 180 ש"ח

חבר/ה עמותה, לשכה ,ארגון העצמאים,איגוד המהנדסים, עובד עירית חולון: 145 ש"ח

אדריכלים צעירים / פנסיונרים: 90 ש"ח

סטודנטים לתואר ראשון: 60 ש"ח

חברי לשכה 155 ש"ח


כרטיסים לכנס רצוי להזמין מראש בעמותת אדריכלים מאוחדים בישראל

טל. 03-5188234  פקס. 03-5188235  

דוא"ל. [email protected]  

המגדלור 15, יפו.   www.isra-arch.org.il


יתכנו שינויים בתוכנית.לנרשמים עד ה 3 בפבר' 2012  כרטיסים בהנחה.

תגובות