ציפוי ננוגלאס על גבי זכוכית הפך בשנים האחרונות למוצר אמין ויעיל במגוון רחב של יישומים, החל משמשות לרכב ועד משטחים סולאריים. תפקידו העיקרי של ציפוי זה הוא למנוע הידבקות של אבק, משקעים ומינרלים על גבי הזכוכית כך שתישאר נקיה ושקופה לאורך זמן ולהקטין את הצורך בניקוי הזכוכית.
לאחרונה התפתחו טכנולוגיות המאפשרות את יישום הננוגלאס על משטחי זכוכית גדולים בעלות סבירה ועם אחריות היצרנים לתקופות שרות ארוכות.
מה זה ננוגלאס?
נתחיל בסקירה קצרה על טכנולוגית הננו.
"ננו" היא למעשה יחידת מידת אורך המבטאת את החלק המיליארד של המטר. כלומר 10-9 מטר. השווה למיליונית המילימטר. טכנולוגיות מקרוסקופיות שונות מאפשרות כיום לפתח חומרים ננומטרים לשימושים שונים ומגוונים. התחום כולו נקרא ננו-טכנולוגיה או בקיצור ננוטק. בתחום זה עוסקים בפיתוח וייצור מוצרים וחומרים בתחומי גודל של ננומטרים בודדים ועד מאות ננומטרים. בחיינו היומיומיים אנו משתמשים מבלי לדעת במגוון רחב של מוצרים אשר שופרו בעזרת טכנולוגית הננוטק. לדוגמא, מחבתות שכלום לא נדבק אליהם ואף בגדים העשויים מסוגי טקסטיל המצופים בציפוי ננומטרי המונע ספיגת מים והופך את הבגד לאטום למים. אך היישומים הקלאסיים אשר הניעו למעשה את הטכנולוגיה ותעשיית הננוטק הם סוגים של חצאי מוליכים ושבבי סיליקון המשמשים בעיקר בענף המעבדים והאלקטרוניקה ונמצאים כיום בכל סמארטפון ומחשב, וכן אמצעים ביומטריים המשמשים בתחום המיקרוביולוגיה ותוצריהם נפוצים כיום ברפואה.
ניתן לייצר חלקיקי ננו כמעט מכל יסוד אך החומרים השכיחים בתעשיה זו הינם סיליקון, פחמן, מתכות (אצילות בעיקר), קוורץ ו גם זכוכית.
קשה להאמין, אך שימוש בחומרים ננומטרים בזכוכית החל כבר לפני יותר מ 2,000 שנה. חרשי הזכוכית הוונציאנים השתמשו בשבבים מקרוסקופיים של מתכות כמו זהב, נחושת וכסף כדי להעניק גוון לזכוכית שייצרו. הם ניצלו את העובדה שחלקיק ננומטרי משנה למעשה את תכונותיו הפיסיקאליות בהתאם לגודלו, ולכן חלקיקי זהב לדוגמה שנוספו לזכוכית בזמן ייצורה הקנו לזכוכית גוון שונה החל מצהוב ועד אדום בהתאם לגודלם.
אין ספק כי טכנולוגית יצור ועיבוד הזכוכית בת ימינו משולבת בטכנולוגיות היי-טק, החל מציפויים מסנני קרינה ועד לציפוי הננוגלאס.
בציפוי זכוכית, מטרת שכבת הציפוי הננומטרית היא למלא את החללים המקרוסקופיים הקיימים על משטח הזכוכית בחומר ננומטרי המבוסס על קוורץ או סיליקון ועל ידי כך למנוע מחלקיקים זעירים להיאחז במשטח הזכוכית. ציפוי הננוגלאס, השקוף לחלוטין, איננו פוגע או מזיק לזכוכית ולציפויים האחרים הקיימים על הזכוכית, ויוצר משטח חלק ואחיד המנצל את התכונות הקפילרית של טיפת המים ולמעשה לא מאפשר את שינוי מתח פני הטיפה ולכן טיפת המים תמשיך להתגלגל במורד הזכוכית מבלי להיאחז בה. חלקיקי האבק והמינרלים המובלים למעשה על ידי טיפת המים ימשיכו ויתגלגלו הלאה עם הטיפה ולא ידבקו לזכוכית. במבט במיקרוסקופ, יראה הציפוי הננומטרי כמו שדה קוצים צפופים הנמצאים במרחקים של כמה ננומטר אחד מהשני.
לאחר ציפוי בננוגלאס, ומאחר ומעט חלקיקים נדבקים לזכוכית, הזכוכית תראה מבריקה ונותנת תחושה של "כמו חדש".
ציפוי הננוגלאס מיושם בשתי שיטות עיקריות
א. בתהליך עיבוד הזכוכית תוך שימוש בתנורים מיוחדים
ב. בהתזה / מריחה על גבי הזכוכית.
שיטה א, מתועשת ומבוצעת בתנאי בקרת איכות טובה ותתאים יותר לציפוי זכוכית לפני התקנתה לבניין. לעומתה שיטה ב, מאפשרת יישום על זכוכית שכבר מותקנת במקומה. כמובן שבשיטה ב יהיה צורך בעובדים מיומנים ובבקרת איכות קפדנית הרבה יותר כדי להגיע לתוצאות אמינות ולאורך חיים נכון.
בשימוש נכון, ניתן כיום לצפות בננוגלאס בצורה די אמינה ובעלות סבירה בניינים שלמים המחופים בקירות מסך, חלונות וקירות זכוכית למיניהם. מאחר והזכוכית מתלכלכת הרבה פחות, היתרונות של טכנולוגיה זו הם בעיקר הקטנת הצורך בניקוי חיצוני של הזכוכית דבר שהוא לפעמים בעיתי ויקר מצד אחד, ואיכות חיים למשתמש מצד שני.
בישראל ישנם מספר יצרנים המספקים ומבצעים את ציפוי הננוגלאס בשתי השיטות האמורות תוך התבססות על חומרים וטכנולוגיות אשר פותחו על ידי יצרנים מגרמניה, יפן ועוד. היצרנים מבטיחים מוצר של לייף-טיים אך רק חלקם נותן אחריות מעשית לתקופות של בין 5 ל 10 שנים. לא כל השיטות מתאימות לכל היישומים ולכן כדאי ורצוי לברר עם אנשי מקצוע מומחים את כדאיות היישום ואת השיטה המומלצת לכל יישום.
כדאי להזכיר כאן כי ציפוי ננוגלאס יכול להתאים גם לשימושים פנימיים כגון מקלחונים, מראות ואף ארונות זכוכית. כמו כן, טכנולוגית ציפוי ננו תתאים לא רק לזכוכית, כי אם גם למגוון רחב של מוצרים בענף הבניה כגון משטחי שיש, קרמיקה וכיו"ב.
הכותב הינו מתכנן מערכות, יועץ בכיר ומומחה בעל ניסיון בינלאומי רב שנים בחזיתות ומעטפת בניין וקירות מסך מכל הסוגים, ותכנן כמה מהפרויקטים הגדולים בישראל ובחו"ל כגון: מרכז עזריאלי, שדה התעופה נתב"ג 2000, שדה התעופה בבנגקוק ועוד רבים אחרים.
לפרטים נוספים www.DemoFacade.com