המטבח יצא מהחדר
לעצב מטבח בשנות ה 60-70 היה פשוט יותר.
המטבח שהיה סגור בחדר ואף עם דלת, הקל את משימת המעצבים שהיו אז.
חדר נפרד שיכל להיות מעוצב בקו עיצובי ממשיך את הבית או שלא.
מגוון החומרים לעיצוב מטבח הסתכם במלמין או בפורמייקה, משטחי העבודה לרוב היו גרניט, ובקיצור מגוון חומרים מצומצם מאוד.
והפירזולים של התקופה הזו?
זיכרון ילדות שלי ממגרות שבקושי נפתחות, מהמסילות מהעץ, ובעיקר דלתות! מעט מגירות, הרבה דלתות.
אני זוכרת את המטבח של סבתא שלי, פורמייקה צהובה. ואת האריחים החומאים המאויירים שהיו, את ידיות העץ העגולות.
ואני זוכרת שהשכנה נכנסה אז סבתא שלי יכלה לסגור את דלת המטבח כדי שהשכנה לא תראה את הבלאגן שעוד לא הספיקו לסדר.
ולמרות הדלות שהייתה קיימת בעולם המטבחים, הייתה תעוזה רבה בצבעוניות:
מטבחים ירוקים, כתומים, אדומים גם ראיתי, משטחי גרניט אבן טבעית ירוק גוון אזמרגד שכזה...
ושלל צבעים של אנשים אמיצים.
מצד אחד כל הבתים נראו בתקופה הזו אותו דבר מצד שני היה אופי בכל בית.
בכל מרחב וגם במרחב הקטן של המטבח עם הסירים הקטנים שהספיקו לכולם כמו נס פח השמן.
המטבחים של היום עם ובלי תעוזה, תלוי איפה, תלוי מי ותלוי בסגנון הנבחר.
המטבחים של השנים האחרונים הם מטבחי "האח הגדול".
מה הכוונה? לא עוד מטבח בתוך חדר, נהפוכו, מטבח במרחב הציבורי, חשוף ופתוח לשאר המרחבים בבית וגם לשכנה שנכנסת.
לא פעם תשמעו שהמטבח הוא מרכז הבית וללא כל קשר אם מבשלים הרבה או לא.
לא פעם תשמעו שמוצרי החשמל והידיות הם התכשיטים של המטבח כאשר בעבר הם קיבלו תפקיד פרקטי בלבד.
המטבח יצא מהחדר ואיתו כל התכנון והעיצוב קיבל משמעות אחרת.
לתכנן מטבח בשנת 2023 דורש ממתכנני המטבחים תשומת לב לפרטים הרבה יותר ממה שהיה פה בשנות השישים.
כי עכשיו אנו נדרשים לתכנן את המטבח בהתאמה לסלון, לפינת אוכל, למבואה ועוד מקומות סמוכים למטבח.
אפשר לומר שאנחנו בתקופה של שפע של חומר מה שמקל את מלאכת העיצוב, לפעמים זה נכון, לפעמים זה פשוט לא!
האם המטבח ממשיך את פלטת הצבעים והחומרים של המרחב הציבורי?
האם הוא מתנגד לו ויוצר קונטרס במרחב?
האם גופי התאורה במטבח הם סט תואם של שאר גופי התאורה במרחב הציבורי או שמא מחומרים אחרים על מנת לייצר עיניין?
האם המטבח יקבל צבע נועז, כחול לילה או ירוק בקבוק? ראיתי גם סגול, או גוון לבן או אפרפר?
באיזה חומר חזית לייצר את המטבח?
צבע, פורצלן, זכוכית, פולימר, פורמייקה, פורניר? שפע של חומרים, כבר אמרנו...
ואיזו ידית נבחר לקשט את המטבח, כזו שנבלעת בגוון המטבח, כזו שמתנגדת לו ויוצרת קונטרסט מעניין בעין?
אני חושבת שבשלב זה אנחנו מבינים שיש החלטות רבות לקבל בנושא תכנון המטבח עוד לפני שהתחלנו לתכנן את פנים המטבח.
חשוב לעשות קצת סדר ולהכין רשימה של נושאים שדורשים התייחסות וטיפול כשמתכננים מטבח:
פרזולים (מגרות, מנגנוני הרמה, יחידות פינה מתחת ומעל השיש), ידיות, חומרי ליבה, חומרי חזית, משטחים, חומר הסוקל (צוקל), מוצרי חשמל, תאורה למטבח, התאמת החומר המדוייק ללקוחות, התאמת הנדסת האנוש והגבהים ללקוחות, גווני חוץ ופנים, אביזרים נילווים (כיור, ברז), סוגי קרניזים (אם יש), קושרות, הלבשות, שילוב מיזוג מעל יחידות ארונות, חלוקות פנים.
זוהי רשימת הנושאים שעלינו ללהתמצא בהם בבואנו לתכנן את לב הבית ווממנה יש להתחיל את במסע להגשמת חלום הלקוחות למטבח המושלם עבורם.
המאמר נכתב עבור קהילת SAF ע"י טלי דוגמא
מעצבת פנים, מתכננת ומעצבת תאורה, מנחת קורסים וסדנאות לקהל מקצועי ופרטי.
בעלת "בית החומרים" ומחברת הספר "להרגיש בית".
טלי מקיימת מפגשי לימוד חינמיים לייב בזום בשיתוף אתר SAF, שיעורים עשירים בתוכן מקצועי בנושאים משתנים.
להרשמה והשתתפות בחינם בשיעורי טלי בשלישי לחצו כאן
למגוון הקורסים של SAF דוגמא כולל קורס תכנון ועיצוב מטבחים לחצו כאן
*בתמונה, מטבח בעיצובה של טלי דוגמא
