חיזוק מבנים לרעידות אדמה

חיזוק מבנים לרעידות אדמה - איך עושים ?

כדי לתכנן בניין עמיד בפני רעידות אדמה, המהנדסים צריכים לחזק את המבנה ולנטרל את כוחות המופעלים עליו. מכיוון, שרעידות אדמה משחררות אנרגיה שדוחפת בניין מכיוון אחד, האסטרטגיה היא שהבניין ידחוף לכיוון ההפוך. 

להלן כמה שיטות בנייה לחיזוק מבנים בפני רעידות אדמה

יצירת בסיס גמיש

בידוד בסיס הבניין כולל הנחת המבנה על רפידות גמישות, המבודדות את הבסיס ונעות במקום המבנה.

אחת הדרכים להתנגד לכוחות הקרקע היא "להרים" את יסוד הבניין מעל פני האדמה. בידוד בסיס כולל בניית בניין על גבי רפידות גמישות העשויות פלדה, גומי ועופרת. כאשר הבסיס זז במהלך רעידת האדמה, המבודדים רוטטים בעוד המבנה עצמו נשאר יציב. זה עוזר ביעילות לספוג גלים סייסמיים ולמנוע מהם לעבור דרך בניין.

הטמעת בולמי זעזועים

אולי הנכם מודעים לכך שלמכוניות יש בולמי זעזועים. עם זאת אולי לא ידעתם  שמהנדסים משתמשים בהם גם ליצירת מבנים עמידים בפני רעידות אדמה. בדומה לשימוש שלהם במכוניות, בולמי זעזועים מפחיתים את עוצמת גלי ההלם ומסייעים לבניינים להאט את קצב התזוזה. וזאת עושים בשני דרכים: התקני בקרת רטט ובולמי מטוטלת.

בקרת רטט

בולמים מכוונים המחוברים לקורות משתמשים בבוכנות ושמן כדי לספוג את הלם רעידת האדמה.

השיטה הראשונה כוללת הצבת בולמים בכל מפלס של הבניין, בין עמוד לקורה. כל בולם מורכב מראש בוכנחיזוק מבנים לרעידות אדמהה בתוך צילינדר מלא בשמן סיליקון. כאשר מתרחשת רעידת אדמה, הבניין מעביר את אנרגיית הרטט לתוך הבוכנות ודוחף את השמן. כאשר זה קורה – האנרגיה הופכת לחום, ומפזרת את כוח הרעידות.

כוח מטוטלת

משקל גדול שנע מול תנועת רעידת האדמה בכדי לפזר את האנרגיה. 

שיטת שיכוך נוספת היא כוח מטוטלת, שמשתמשים בה בעיקר בגורדי שחקים.  מהנדסים תולים כדור גדול בעל כבלי פלדה עם מערכת הידראוליקה בראש הבניין. כאשר הבניין מתחיל להתנדנד, הכדור פועל כמטוטלת ונע בכיוון ההפוך כדי לייצבו. בדומה לשיכוך, תכונות אלו מכווננות כך שיתאימו וינטרלו את תדר הרעידות של הבניין במקרה של רעידת אדמה.

המאמר באדיבות

תגובות