מיומנו של אדריכל ירוק - יועץ לתכנון בר קיימא

מיומנו של אדריכל ירוק
 
כולנו ערים למצבו של כדור בארץ בשנים האחרונות ולפגיעה האנושית שנעשתה בו. במציאות החיים במאה ה 21, זמינות, סיפוק מיידי, וחוסר סבלנות, מהווים מאפייני תרבות נפוצים. תרבות הצריכה בעולם המערבי רואה בתחושת "חוסר נוחות" מצב אשר אינו  מתקבל על הדעת. מתוך מציאות זו, וכתוצאה ממנה, אנו ערים לאמירות ואזהרות חוזרות ונשנות מצד גורמי ציבור החרדים למצב האנושות, בנוגע להידרדרות כלכלית וחברתית, ופגיעה אקולוגית.


לעינינו של דבר אין להפריד בין גורמים אילו, ואף מוטב להבין את התלות העמוקה בין תרבות "השתמש וזרוק" המערבית שנועדה לשמור על נוחות מקסימלית עבור הצרכן לבין תהליכים גלובליים הנגרמים מתרבות זו ואשר פוגעים באותו צרכן מערבי.
 
על מנת לשפוך אור על הנסיבות והגורמים ההופכים את החיים על פני הכדור לפחות נעים ונוחים (ראו ערך תנאי אקלים קיצוניים במיוחד בחודשים האחרונים), יש להעמיק בכל נושא בנפרד, ולו בכדי ליצור תודעה ציבורית רחבה ככל שניתן. תודעה שכזו מהווה מרכיב עיקרי ביצירת מנוף לשינוי, ועל כן חשיבותה הרבה. בסיס איתן לשינוי שיושפע ישירות מ"רצון העם" ודרישותיו הצרכניות.
 
כאדריכל המתמחה בבנייה ירוקה, אני רואה במקצוע שליחות ומסירות חברתית מהמעלה הראשונה תוך כדי הטמעת החזון לתרבות של קיימות בקרב לקוחותיי ומתוך כך, שמירה על התחום האקולוגי, התחשבות במינימום נזק לסביבה וניצול משאבי הטבע. יש צורך לחזור ולתכנן כפי שתכננו כבר לפני עשרות שנים, כמובן ברוח הזמן בו אנו חיים.  בשנים האחרונות אנו עדים להתעוררות ומודעות של אנשים לבניה ירוקה וכתוצאה מכך ניתן לראות שימוש במים אפורים, גג שמיצר אנרגיה הדרושה לבית, מיחזור פסולת אישית, מציאת תחלופות לאנרגיה מזהמת ועוד.
 
בניה ירוקה הינה גישה מערכתית כוללת לתכנון, לבנייה ולתפעול של בתים, המיושמת משלב התכנון המוקדם ועד למגורים. מטרת הבנייה הירוקה ליצור סביבת מגורים בריאה ונוחה תוך הימנעות, ככל האפשר, מפגיעה במשאבים טבעיים מתכלים ובאיכות הסביבה. בנייה ירוקה באה לידי ביטוי בשימוש בחומרים ידידותיים לסביבה, חומרים ממוחזרים ותכנון אשר יאפשר חיסכון מקסימלי באנרגיה. חלק חשוב בתכנון הוא התייחסות לעלות הבית לכל מחזור חייו ( Life Cycle Cost ) כשיקול הכלכלי העיקרי, ולא בלבד לעלות ההשקעה בבניה עצמה. גישה זו נועדה להשפיע הן על הדיירים המתגוררים בבתים ועל איכות חייהם והן על הקבלנים הבונים אותם.

שימור משאבים טבעיים

-          הקטנת הפגיעה בסביבה- בניית בית ידידותי לסביבה.
-          הגדלת היעילות האנרגטית - בניית בית שמייצר את האנרגיה הדרושה לתושבי הבית באמצעות מערכת סולארית.
-          שיפור איכות האוויר , בתוך הבית ומחוצה לו .
 
להשגת מטרות אלה, נעשה שימוש במספר אסטרטגיות כדוגמת בידוד תרמי של גג המבנה, איטום ובידוד קירות וחלונות. תכנון נכון לניצול אור הטבע ואנרגיית השמש, תכנון יעיל וחסכוני, חיסכון במים כדוגמת מחזור "מים אפורים", מי ביוב וניצול מי נגר עילי להשקיה. בניה חכמה ובריאה, המשפרת את איכות החיים, יוצרת בסופו של יום מוצר איכותי, נוח, מתחשב, וחסכוני בשימוש ותחזוקה.
 
מנקודת מבטו של אדריכל העוסק בפיתוח סביבתי ובבניה בפרט, אני שם דגש ומאמץ על תכנון אקולוגי – תכנון המתחשב בצרכי הסביבה, ולא פחות, בצרכי המשתמש. במהלך התכנון והעשייה אני מקנה ללקוחותיי את ערכיי הבנייה הירוקה.  להלן מספר עצות חשובות להתייחסות, ליישום וכמובן ולהרגשה טובה יותר.

תיעוד אתר לצורך העמדה נכונה של המבנה על פני השטח:

יש צורך להפנים את ההשפעות הסביבתיות לתוך תהליכי התכנון, לרבות; רוחות (אוורור טבעי) שמש (שימוש בתאורה טבעית ופתרונות הצללה), רעש סביבתי ועוד.

אנרגיה סולארית ואנרגיית הרוח

ניצול משאבי הטבע כגון רוח ושמש הינם זולים וזמינים ובו זמנית מהווים פיתרון יעיל ובר קיימא לטובת יצור אנרגיה. פאנלים פוטו ולטאיים וטורבינות רוח יכולים להוות חלופה לייצור אנרגיה מתחנות כוח מזהמות ולהפחית עד למינימום את יצור החשמל ממקורות מתכלים.
בתקופה האחרונה אנו יכולים לראות בארצנו החמה מערכות סולאריות על גגות ו/או שטחים פתוחים. כמו כן באמיומנו של אדריכל ירוק - יועץ לתכנון בר קיימאזורים בהם משטר הרוחות משמעותי ניתן להבחין בטורבינות רוח כדוגמאת טורבינות הרוח באלוני הבשן, רמת הגולן.

שימוש בחומרי גלם ידידותיים לסביבה

חומרים ידידותיים לסביבה הם כאלו שמחזור החיים שלהם החל מתהליך ייצורם ועד התכלותם מהווים פגיעה מינימאלית בכדור הארץ.
חומר ירוק-מהיכן מגיע, שינוע, תהליך יצור, אורך חיים ויכולת המחזור. כל 5 הפרמטרים האלו מהווים הגדרה לחומרי גלם ירוקים. כיום ניתן לראות בארצנו מספר   מחצבות הפרוסות ברחבי הארץ המהוות דוגמא טובה לשימוש במינימום אנרגיה לטובת העברת חומר הגלם ממקור היצור ועד לשטח הבניה.

מים אפורים

בימים שבהם מחיר המים נוסק ומס הבצורת עולה לכותרות ומשפיע על כל אחד ואחת, חשוב שנדע כי יש ביכולתנו לשנות את המצב. שימוש באגן ירוק, מערכת סינון טבעית המבוססת על צמחים וזרימת מים מזוהמים במערכת השורשים של הצמח(סוג הצמחים נבחר בקפידה-יכולת פירוק מזהמים מהמים)אינו רק פינת נוף ירוקה בחצר, כי אם בסיס טבעי לטיהור וסינון מים משומשים. בנוסף קיימות חברות המציאות טכנולוגיות מכאניות הנותנות מענה למיחזור מים.

לסיכום

בנייה ידידותית לסביבה ולמשתמש, צריך שתהא מתחשבת בגורם האנושי ובצרכיו. לשם כך, יש ללמוד את השטח, להבין צרכים אנושיים במאה הנוכחית, ולהבין לאן נושבת הרוח. אל לנו המתכננים להרגיש בתחום הבנייה הירוקה גורם מפריע בתהליך תכנון ובניית הבית. ההיפך הוא הנכון, צריך ללמוד איך לשפר את תהליך התכנון דרכו. רק מינוף צרכני של מגמות אלו הוא אשר ייצר את השינוי המהותי.

הכתבה נכתבה ע"י יובל אלימי ממשרד "אלימי אדריכלים", אדריכל המתמחה בבניה ירוקה ומרצה בכיר ללימודי ארכיטרקורה ועיצוב פנים במכללת תל-חי.

המאמר באדיבות

תגובות