היום יותר מבעבר גדל מאוד השימוש בכל ענף לוחות ומוצריי הגבס השונים. מעבר להקמת פרויקטים רבים בהם משתמשים קבלני הגבס לבניית מחיצות גבס או מה שידוע בלשון העם "קירות גבס" גדל מאוד התחום של עיצוב בגבס.
כל תחום ה – עיצוב בגבס שונה מאוד מתחום הבניה במחיצות גבס.
בניה בגבס מאופיינת בהקמת תקרות או/ו קירות גבס הנבנים לפי התקן הישראלי (מכון התקנים) ובניה איכותית מסוג זה היא כזו שקבלן הגבס משתמש בחומרים תקניים : מחיצות הגבס, פרופילים, דיבלים וברגים, סרטים ופינות, התקנים ייעודיים לגבס, בידודים טרמים או/ו אקוסטיים וכד'. כמובן שעל קבלן הגבס בנוסף לבניה נכונה ותקנית גם לבצע את העבודה ברמת גימור גבוהה.
עיצוב בגבס כאמור היא נישה נפרדת בתחום הגבס. כאשר אני מחפשים בעל מקצוע שיבצע עבודה מסוג זה נישת גבס, תקרה צפה, קיר צף, כוורת גבס, מזנון גבס, קיר גבס לפלזמה, קיר גבס ל- מסך L.C.D, קרניז מגבס או כל עבודת גבס אחרת עלינו לעשות תכנון מדויק ונכון של עבודת הגבס הרצויה.
יש למקם נכון את עבודת הגבס בחדר הנבחר. לעמוד את גודל החדר (החלל) ולפי מידות החלל לבנות עבודת גבס שתהיה במידות פרופורציוליות לחלל הקיים. יש לחשב את עובי הפרופילים בהם נשתמש לבניית עבודת הגבס הרצויה. עובי הפרופיל ישפיע על המראה המתקבל. אם יבחר פרופיל של 5 ס"מ עובי קורת הגבס (המסגרת, נניח במזנות גבס או בכוורת גבס) תהיה 7 ס"מ סך הכול. 5 ס"מ הפרופיל המתכתי + 2 מחיצות (פלטות) מ – 2 צדדיו סה"כ 7 ס"מ של קורה.
קיימים פרופילים במידות שונות ואיש גבס מיומן צריך לדעת להכיר לייעץ ולהשתמש בכל הפרופילים הקיימים גם באותו מבנה גבס אותו מתכננים.
חובה להשתמש בפינות תקניות ולא מנייר בין חיבוריי מחיצות הגבס. פינות הנייר נוטות להיקרע ואינן ראויות לשימוש בעבודות מסוג זה. בעבודות גבס מעוצבות, לרוב, חללים (נישות) רבים. על מבצע העבודה לקחת מידות מדויקות ולערוך חישובים רבים כדי לקבל עבודת גבס מעוצבת ומדויקת הנראית אסטטית בעין. חובה לדעת מה מטרת עבודת הגבס. אם נבנה מזנון גבס חובה לתכננו מראש שיוכל לשאת את המשקל הרצוי, טלויזיה, פסלים, ספרים וכד'. מחיצות הגבס כאמור נבנות על פרופילי מתכת המחוברים לתקרות, לקירות ולרצפה. יש לבצע תכנון מקדים ונכון שעבודת הגבס הרצויה לא תקרוס כתוצאה ממשקל יתר או/ו מבנייה לקויה. ביצוע שפכטל בצורה מלאה וחלקה לקבלת מראה מושלם של עבודת הגבס. מבצע העבודה חייב לדעת לעשות תכנון נכון למיקומים לכל רכיבי החשמל שיורכבו על עבודת הגבס הרצויה. מתגים, גופיי תאורה (ספוטים, שקועי גבס, נורות LED, פלורוסנטים וכד'). אם איש הגבס אינו חשמלאי מוסמך על הלקוח לדאוג שחשמלאי יבצע את כל עבודות החשמל.
עיצוב בגבס הוא תחום מורכב הדורש ידע, מקצועיות והרבה סבלנות שבו איש הגבס המבצע את העבודה הרצויה הוא אדם בעל ניסיון היודע לבצע את כל שלבי העבודה. החל מתכנון נכון של העבודה לפי דרישת הלקוח. שימוש נכון בכל החומרים הנחוצים לביצוע העבודה כולל הכנה לחשמל ולאלמנטי תאורה שונים. בניה איכותית תוך שמירה על המידות הנכונות וביצוע שפכטל לקבלת מראה מושלם של עבודת הגבס.
במאמר זה הוצגו מספר נקודות חשובות הנוגעות לתחום מחיצות הגבס ובפרט עיצוב בגבס. אין סוף לעיצובים האפשריים בשימוש בגבס וזהו רק קצה המזלג בתחום הנ"ל