דירה במבנה בסגנון בינלאומי - יפו

העבודה בתחום השימור פתחה בפנינו עולם תוכן ומושגים שלם, המטרה היא קודם כל לשים לב לפרטים, לכבד ולשמור על רוח המקום בכל פרויקט אליו אנו ניגשות.

המזל שלנו שבפרויקט הזה פגשנו אישה מדהימה שהתחברה לאג'נדה, הבינה אותנו והחיבור היה מידי. בדירה קטנה אך מלאת אופי התמודדנו עם אתגרים רבים מעניינים ומרגשים שהולידו תכנון מאופק ועדין שנותן במה להיסטוריה של המקום ושוזר את אופייה של הדיירת בכל פינה בבית.

הדירה ממוקמת על רחוב יהודה הימית ששמו ההיסטורי הוא שדרות המלך פייסל. הוא הותווה כציר ראשי המוביל משדרות ירושלים במזרח, לנמל יפו במערב. הרחוב שימש כמעין שער לנמל יפו ודרך להעברת סחורות. הדירה נמצאת במבנה בסגנון בינלאומי היושב בקו אפס לרחוב ובעל חזית מסחרית. בסגנון הבניה המודרני יפואי ניכרת השפעה של אדריכלים אקספרסיוניסטיים יותר, בשונה מהבאוהאוס התל אביבי המוכר כסגנון מופשט וצנוע. 

הדירה ממוקמת בקומת הקרקע ושימשה בעבר הרחוק כחנות. מסיבה זו החלל מאופיין בתקרות גבוהות של 4 מטר בעלות קורות בטון מזוין – התקרה היא אחד מהאלמנטים המרשימים בדירה ונותנת לדירה את האופי המיוחד שלה. בעיצוב הדירה היה חשוב לתת כבוד לתקרה ע"י העובדה שקירות פנימיים ואלמנטים אחרים לא יגיעו ויסתירו אותה, כך שבמבט מהכניסה לדירה נחשפת פרספקטיבה שנוצרת ע"י קורות הבטון עד קצה החלל.

הדיירת שרצתה להדגיש את המרכיבים האדריכליים של הדירה והייתה נועזת בבחירת הצבעים, בחרה בגוון ירוק, כאשר השימוש בו נעשה במספר אזורים בבית, כל פעם בטון אחר. המחשבה הייתה לייצר רקע צבעוני שיוכל להכיל את אוסף הפרטים והחפצים הרבים שאספה עםדירה במבנה בסגנון בינלאומי - יפו

השנים בעולם. הגוונים הירוקים שנבחרו משתלבים בהרמוניה ומחברים יחד את השטיחים האתניים וחפצי הנוי.

לשמחתנו, לדיירת שטיחים אתניים מדהימים וחפצי נוי מהמזרח בעלי צבעוניות יפיפייה, מתחילת התהליך ידענו שהם יהיו החלק מרכזי בעיצוב, אליו תפרנו את החומרים החדשים והמראה הכללי של הדירה. רצפת הבטון, מטבח העץ, העמודים הירקרקים – כולם היו במחשבה על גיבוש סכמת צבעים פשוטה ומחמיאה למראה האתני.

קירות המבנה נבנו מלבני חול ים מעורב עם סיד, צמנט וצדפים הנותנים ללבנים מראה מיוחד. לבנים אלו היו נפוצים בבניה באזורים אלו של הארץ בסמוך לים. במפגש הראשון בדירה הבחנו באזורים שלמים מהקירות שהדיירים הקודמים חשפו בעצמם. האותנטיות של הקיר והשכבות שנחשפות נותנות הצצה לחומרי בניה מקוריים ולכן החלטנו לשמור על המראה החשוף של האבן בעזרת טיפול בסילר (חומר השומר על האבן מפני התפוררות).

לחלל הדירה חמישה עמודים פנימיים וקורות אופקיות. העמודים הם עמודים קונסטרוקטיביים, ונראה כי הם מוחבאים בחלקם בתוך הקירות וחלקם האחר מובלט מהקיר. לעמודים בדירה עיטורי טיח עדנים בכותרת העמוד את העמודים בחרנו להדגיש בצבע ירוק כהה כדי להבליט אותם ולהדגיש את אלמנט הגובה במקום.

בעקבות גודלה הקטן של הדירה, הדרישה לתכנון הייתה לנצל באופן מקסימאלי את החלל לטובת אחסון תוך שמירה על מראה מרווח. בכניסה לבית תוכנן מטבח שישמש גם למעבר נעים. משני צדי הכניסה נבחרו יחידות אחסון רבות המשתלבות עם המבנה המאורך של הדירה.

בצד משטח העבודה בחרנו לתת תחושה של מרחב ולהדגיש את גובה התקרה ע"י תכנון יחידות אחסון תחתונות בלבד בעוד שבצד השני בחרנו לבצע יחידות תחתונות ועליונות המאפשרות פתרונות אחסון רבים. הבחירה בגימור פורניר עץ אלון נועדה לתת מראה חמים וקונטרסטי לרצפת הבטון המוחלק.

אתגר נוסף היה להתמודד עם קיר חדר השירותים הפונה כחדר שלם לסלון ובנוי כיחידה נמוכה מיתר הבית. חשיבות שימור גובה התקרה המקורי ושמירה על הקורות החשופות המקוריות הייתה הקו המנחה בעבודה. הרעיון שעלה היה לייצר על גבי הקיר ספרייה, שמצד אחד תאחסן את הספרים הרבים שנמצאים ברשות הדיירת ומצד שני, להציג עליה את הכדים וחפצי נוי שאספה, ללא פגיעה במראה הקורות המקוריות בתקרה. הספרייה נפרשת על פני הקיר כולו, מסתירה אותו ומייצרת במקומו תחושה של אלמנט עיצובי מרחף בחלל.


המאמר באדיבות

  • סטודיו בזלת
  • קליק לחיוג: 052-6226070
  • טלפון:
    052-6226070הצג
  • כתובת:
    תל אביב
  • אתר:
    הצג

תגובות