בכ - 80% מהדירות החדשות שנבנות בארץ יש ליקויים בבניה. ערך הליקויים עשוי לנוע מסכום "צנוע" של כעשרים אלף שח לדירה ועד מאות אלפי שקלים.
לעיתים מדובר בחריגות מתקן בניה כלשהו ,לעיתים עניינים של בטיחות (כמו המקרים ה"מפורסמים" אך בהחלט לא היחידים בהם מרפסות וחניונים קורסים ) ולעיתים הקבלן פשוט חרג ממה שהבטיח בחוזה ,למשל קיצץ בכמה סנטימטרים את גודלו של חדר, גודלו של חלון ,גודלה של חניה וכו'.
דייר העושה בדיקה הנדסית לדירה יכול לקבל דוח חוות דעת הנדסית של כל הליקויים. על הקבלן לתקן ו/או לפצות את הדייר בפיצוי כספי ,במיוחד כשמדובר בליקוי שלא ניתן לתקן וערך הנכס שעליו שילם הדייר נפגע.
אם הקבלן יודע שממילא הוא יפצה, מדוע ליקויי בניה הם עניין נפוץ כל כך?
בנייה של בניין היא עסק מורכב ושותפים להקמתו עשרות בעלי מלאכה שרובם קבלני משנה חיצוניים. הקשר בין בעלי המקצוע או לפחות חלקם הוא אפסי ולפיכך הם גם לא בהכרח מסונכרנים עד הסוף - לא בזמן, לא בתקשורת ביניהם ולא ברמת העבודה.
ככעיקרון צריך לעשות אינטגרציה משובחת בין כולם כדי להוציא מוצר מושלם אך המצב אינו קורה ולמעשה גם אם קבלן העבודה ישתדל מאוד קשה לקבל מצב בו כל העובדים כולם יעבדו טוב, בלחץ הזמן ובתאום מלא.
בשביל מצב כזה נדרש מפקח עבודה טוב אך גם כזה לא נמצא ברוב הפרוייקטים בארץ.
קבלן ביצוע מסויים שיפספס משאיר חריגה שמפילה הלאה את כולם כמו דומינו. זה שיבוא יום אחרי יצטרך לבנות על גבי הפשלה של הקבלן שהכין לו את השטח בצורה לקויה. כל נסיון להחזיר ולתקן מחדש יזיז את הלו"ז לכולם ויצור חריגה מלוחות הזמנים של סיום הפרוייקטי ומתאומים חדשים של כל בעלי המקצוע. לא משתלם!
הקבלן מעדיף לעבוד ב"שיטת המצליח". הוא מגלם במחיר הדירה את עלות התיקונים ודייר שלא מזמין מהנדס שיעשה בדיקה לדירה ,זהו רווח נקי של הקבלן.