עובדה שאינה ידועה לרבים היא כי נמצא קשר ישיר בין הפרעות ראיה לבין סוג התאורה אליו אנו חשופים, בימינו אנו החשיפה לאור מלאכותי רבה יותר מבעבר, שגרת חיינו מלווה בחשיפה לעיתים ממושכת לאור כחול הנובעת ממסכי מחשב, טלוויזיה, פלאפונים וחלקן של מנורות הלד. אורח החיים המודרני מצריך שימוש וסיוע של תאורה מלאכותית הן לעבודה והן לפנאי ולכן חשוב לדעת כי חשיפה זו עלולה לגרום לנזקים שייתכן שאינינו מודעים להם.
ההשלכות הבעייתיות של חשיפה רבה וממושכת לתאורה מסוג זה נובעת מהיבט פיזיולוגי ובריאותי המתבטא בהפחתה בכמות הפרשת ההורמון המלטונין דבר הגורם להפרעות בשינה ולמצב של חסך וחוסר בשינה או שינה בכמות שאינה מספקת, בנוסף מתבטאת חשיפה מרובה לאור מלאכותי בבעיות ראיה הנובעות מפגיעה של האור הכחול ברשתית העין.
כאמור התאורה הנפוצה ביותר המזיקה לעין ולראיה היא האור הכחול, המסננים הטבעיים בעין האנושית נחלשים לאורך השנים משום שקצב התחדשות התאים ויצירת הפיגמנטים האחראים להגנה עליהם מואט ונחלש. העין האנושית אינה מותאמת לחשיפה הממושכת לאור הכחול ורקמות העין מתקשות להתמודד אתו, לכן חשיפה מרובה למסכים אלקטרוניים מחייבת הגנה והפסקות על מנת להימנע מהיווצרות בעיות ראיה.
נזקי ראיה עקב תאורה לא נכונה
הנזקים לראיה עלולים להתבטא בירידה באיכותה המלווה בעייפות כרונית של העיניים ומערכת הראיה תוך עלייה משמעותית בסיכון ובסיכוי למחלות רשתית וקטרקט, האור הכחול יוצר מצב של מאמץ מתמשך של מערכת הראיה המובילה לעייפות העיניים ופגיעה בפיגמנט האפיתל האחראי על התפקוד התקין וההגנה של הרשתית. נוסף על כך עלולות להיות השלכות גם בהיבט הנפשי כגון היווצרות מועקה, חוסר רצון לעבוד, לחץ ואף דיכאון.
כיצד למנוע נזקי ראיה
המודעת לנזקי האור הכחול והתאורה המלאכותית הינה חשובה ועצם הידיעה מאפשרת להסתייע בפתרונות מסייעים להגנה על הראיה והעיניים שלנו, המודעות מהווה שלב ראשון וחשוב תוך הבנה של הסכנות והצורך להתגונן מפניהן:
1.אפשרות אחת היא בעזרת שימוש בנורות להט אשר הרכב האור הנפלט מהן הוא מאוזן.
2.שימוש במשקפיים ועדשות המסננות קרינה, התקנת ציפוי הגנה מיוחד לעדשות.
3.הקפדה על לקיחת הפסקות של כעשר דקות כל שעתיים של צפייה במסך.
4.התייעצות עם אנשי מקצוע בתחום לצורך קביעת התאורה המתאימה והנכונה לחלל בו אנו שוהים ולצרכים הספציפיים תוך מתו עצות ופתרונות שלא בהיכרך ידועים לנו.
תאורה נכונה וטובה עוזרת לנו בהפחתת עייפות העיניים והגוף כולו, לכן חשוב להקפיד על תאורה אשר מאפשרת לנו להבחין בקלות בפרטים ואינה מצריכה מאמץ ממושך של העין, עם הזמן, בהשפעת הגיל ותנאי סביבה לא נאותים לראיה מערכות המיקוד והסינון לקרינה נחלשות ויש צורך בתאורה חזקה יותר על מנת לאזן את הירידה בכושר הראיה, גם תאורה חזקה מדי ומסנוורת פוגעת במערכת הראיה ולכן יש להתאים את התאורה לצורך והפעולה הנדרשת. דגש חשוב הוא תאורה נכונה לעבודה מול מסך ונכון שתהיה בעוצמה שאינה מתחרה בו על מנת להקל עלינו, קיימים גופי תאורה המיועדים לעבודה מול מחשב בהם התאורה מכוונת כלפי מטה ולכן אינה מסנוורת, משתקפת במסך או מתפזרת לצדדים, גם תאורה המכוונת כלפי מעלה ומוחזרת כך שאינה מוקרנת באופן ישיר מיטיבה עם העין והראיה.
האור הנכון והבריא ביותר לנו הוא אור יום טבעי, ישנם גופי תאורה המפיקים אור ברמה מדויקת המתאימה לעין, ישנן נורות פלורסנט המאפשרות קבלת צבע של אור המתאים למטרותינו. הקפידו שיהיה לכם תמיד נוח והאור בחלל בו אתם נמצאים יש תאורה המיטיבה אתכם כך תימנעו תופעות של עייפות כתוצאה ממאמץ יתר של העיניים ואף פגיעה ונזקים בראיה.
המאמר נכתב בשיתוף פעולה עם צוות המומחים של לוקאס סטייל לייטנינג